Sociale en sportieve activiteiten beste voor herstel werkdag
Geplaatst op door in Nieuws

ROTTERDAM – Alleen sociale en sportieve activiteiten zorgen ervoor dat mensen herstellen van een dagelijkse werkdag. Televisie kijken en het doen van huishoudelijk werk zouden juist averechts werken.Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De resultaten komen voort uit de Gelukswijzer, die door zo’n 45.000 mensen is ingevuld. Zo werd onderzocht door middel van welke activiteiten mensen het beste kunnen opladen na een dag werken.

Bijna 80 van de Nederlanders besteedt zijn of haar vrije tijd aan activiteiten die geen ‘herstelpotentie’ hebben. De overige 20 procent bestaat uit sociale en fysieke activiteiten, maar daar worden mensen alleen beter van als ze er ook echt plezier in hebben, aldus het onderzoek.

Werk en privé
Bij sociale activiteiten moet onderscheid gemaakt worden tussen werk en privé. “Het is beter als je helemaal los komt van je werk en ’s avonds met vrienden en bekenden wat afspreekt in plaats van met collega’s”, aldus onderzoeker Wido Oerlemans.

Ook een ‘gezellig’ telefoongesprek draagt eraan bij dat iemand de volgende dag meer energie heeft en zelfs met een gelukkiger gevoel gaat werken.

Persoonlijkheid
Passief bezig zijn draagt helemaal niet bij aan herstel, ook als iemand het heel leuk vindt om bijvoorbeeld een tv-programma of een film kijken, ‘ontstrest’ een persoon er niet van en levert het geen bijdrage aan een gelukkiger gevoel.

Persoonlijkheid speelt hierbij ook een rol. “Workaholics kunnen het best gaan sporten”, aldus Wido Oerlemans. Extraverten herstellen dagelijks beter wanneer ze sociale activiteiten nastreven dan introverten of neuroten. Voor hen kost het meer moeite om te participeren in dit soort activiteiten.