Marieke Voormolen en Karin Noorda exposeren in Sportrade fit- & wellness
Geplaatst op door in Nieuws

De Stichting Culturele Raad Eelde wil kunst en cultuur breed onder de aandacht brengen van de inwoners van de gemeente Tynaarlo. Op Pinkstermaandag was er traditiegetrouw de kunstroute “Kunst Thuis” in huizen en ateliers van kunstenaars uit Eelde, Paterswolde en directe omgeving. Sportrade was onderdeel van de route en toont  ook de komende maand werk van Marieke Voormolen en Karin Noorda. U bent van harte uitgenodigd hun werken te bezichtigen.

Marieke Voormolen

In de benedenruimte van Sportrade hangen op het ogenblik foto’s op canvas van Marieke Voormolen uit Eelde. Haar voorkeur bij het fotograferen gaat, naast het maken van portretten, uit naar ‘de natuur als kunstenaar’. Die is hier vlak in de buurt natuurlijk ook overal te vinden, maar de foto series die hier hangen zijn tijdens haar reizen in het buitenland gemaakt.

De serie kleine foto’s “Natural Colours” laten zien hoe de natuur in het geotherme gebied rond Rotorua in Nieuw Zeeland de prachtigste abstracte schilderijen oplevert. De kleuren worden  veroorzaakt door verschillende mineralen in de grond. Voor beide foto series geldt, dat ze helemaal niet bewerkt zijn.

De serie grote foto’s “Water Colours” in het restaurant gedeelte zijn gemaakt in Noorwegen. Daar is het vooral de kwaliteit van het licht dat mooie effecten geeft, zoals bij no. II waar avondlicht over het water strijkt waar net een boot voorbij is gekomen en no.’s III en IV waar door de glinstering op het water de kleuren van de mineralen in de bodem extra uitkomen.

Karin Noorda

Karin Noorda is geboren op 4 april 1947 in  Westeremden. Via o.a. Deventer,Amsterdam en Groningen belande ze in Eelde, waar ze woont en werkt.

Ze heeft jaren gewerkt als binnenhuisarchitect en heeft van daaruit voor de beeldende kunst gekozen om zich verder te verdiepen in de mens  en zijn/haar innerlijke, onbewuste drijfveren. Ze blijft zoeken naar een vorm om die in beeldende taal uit te drukken. Haar schilderijen tonen kwetsbaarheid én kracht  tegelijkertijd.

Als toeschouwers met hun hersens naar beeldend werk kijken, ontgaat hen veel; juist door te kijken met je hart en je gevoel kun je niet alleen tot het werk doordringen maar ook naar wat het oproept in je eigen ziel.

Hieke Veenstra schreef over haar werk:

“Haar werk is zacht van toon en schildertechniek. Ze brengt laag over laag zorgvuldig aan, elke kleur en elk vlak doen er toe. Hierdoor ontstaat een dieptewerking in kleur en beeld. Ze schildert vooral de mensenwereld. Haar figuren zijn of verborgen en in ontwikkeling, of staand in de wereld, of in contact met elkaar, of gestorvenen. Je kunt haar werken zien als spiegels van de ziel en dan bedoel ik de ziel van de kijker. Haar werk heeft expressie en tegelijkertijd ook een geheim; ze wil met haar werk geheimen van de menselijke ziel onthullen”.