Expositie: ‘Duikelende Duikertjes’
Geplaatst op door in Nieuws

De Groningse kunstschilder Jasper Oostland staat bekend om zijn kikkers en andere dieren die hij in menselijke situaties op zijn doeken plaatst. Met dit type werk timmert hij al tien jaar succesvol aan de weg. “Tijd voor iets anders”, moet hij gedacht hebben, want naast zijn bekende stijl kom je nu ook heel iets anders tegen: Duikertjes. Deze grafisch weergegeven vogels zijn geïnspireerd op de papegaaiduiker (deze zeevogel met zijn grote snavel komt voor in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan).

Bij Jasper is het beestje teruggebracht tot een paar gebogen lijnen. De duikertjes hebben vrolijk gekleurde lichamen waar soms de wonderlijkste structuren en streeppatronen op te zien zijn. De eigenwijze vogels springen, stappen en duiken in het rond op de doeken. De humor spat er af!

Jasper: “Zelf vind ik het erg grappig dat de vogels geen vleugels hebben, dat heeft ook iets tragisch. Het komt ook heel precies waar ik bijvoorbeeld een oogje neerzet. Door hem maar een paar millimeter te verplaatsen, wordt de uitdrukking van een duikertje heel anders. Deze schilderijen zien er eenvoudig uit, maar er gaat een hoop schetsen en gummen aan vooraf. Aan deze schilderijen werk ik net zo precies als aan mijn andere werk, dat sla je er zomaar niet uit, alleen heb ik hierbij niets te maken met kleurovergangen in schaduwen en stofuitdrukkingen enzo. Dat is ook wel eens lekker”.

www.jasperoostland.com