Bewegen maakt slim
Geplaatst op door in Nieuws

BAARN – Iedereen weet dat je van bewegen fitter wordt, de spieren kunnen beter omgaan met vermoeidheid. Nieuw onderzoek laat zien dat sporten hetzelfde effect heeft op de hersenen.

Eerder onderzoek toont dat bewegen de aanmaak van nieuwe mitochondria bevordert in de spieren. Mitochondria zijn een soort energiecentrales van de cel. Dit proces vergroot je uithoudingsvermogen.

Hersenen

Een onderzoeksteam van de University of South Carolina concludeert nu dat een regelmatige beweegsessie ook de energiecentrale van de cellen in de hersenen een boost kan geven. Hierdoor kunnen de hersenen sneller en meer efficiënt werken.

“Er is steeds meer bewijs dat bewegen je hersenen jong houdt”, stelt onderzoeker Mark Davis. Op de korte termijn kan dit leiden tot verminderde mentale vermoeidheid en een scherper denkvermogen tijdens het sporten. Op de lange termijn kunnen de extra mitochondria ook bijdragen aan het voorkomen van leeftijdsgerelateerde hersenziekten zoals Alzheimer.

Onderzoek

De conclusies zijn gebaseerd op een onderzoek bij muizen. De helft van de muizen liep dagelijks een half uur in een tredmolen, de andere helft bleef de hele dag rustig. Na acht weken konden de getrainde muizen veel langer lopen. Daarbij was in de hersenen van de muizen sprake van meer (nieuwe) mitochondria en een toename in activiteit.

Bron: www.gezondheidsnet.nl