Verlies van spiermassa door ouderdom is een fabeltje
Geplaatst op door in Nieuws

Verlies van spiermassa bij ouderen is geen gevolg van ouderdom maar van een inactieve leefstijl. Bovendien is het tot op hoge leeftijd omkeerbaar. Dat stelt prof. Dr. Luc van Loon in zijn oratie ‘De menselijke motor’, waarmee hij vandaag het ambt aanvaardt van bijzonder hoogleraar Fysiologie van Inspanning aan de Universiteit Maastricht.

Met zijn onderzoeksgroep bestudeert Van Loon de rol van de skeletspier in de stofwisseling van de mens en de invloed die voeding en training hierop hebben. Zijn onderzoeksgroep richt zich op verbetering van de gezondheid en functionele lichaamsprestaties bij chronische stofwisselingsziekten en veroudering.

Prestatievermogen optimaliseren
Van Loon stelt dat door een effectieve combinatie van training en voeding het prestatievermogen van het lichaam kan worden geoptimaliseerd. ‘Zelfs op hoge leeftijd kan middels het verhogen van de dagelijkse hoeveelheid fysieke activiteit en specifieke krachttraining een enorme toename in spiermassa, kracht, en functioneel vermogen bereikt worden.’ aldus Van Loon.

Preventie Diabetes type 2
‘Onze huidige leefstijl wordt veelal gekenmerkt door een hoge energie-inname en weinig fysieke activiteit, met als gevolg overgewicht en obesitas. Dit leidt tot diabetes type 2 en daarmee tot sterk verhoogde glucoseconcentratie in het bloed,’ stelt Van Loon. ‘Skeletspierweefsel is in staat veel glucose uit het bloed op te nemen en daarmee de bloedglucoseregulatie te verbeteren. Dagelijks 30 tot 60 minuten bewegen is al voldoende om hoge pieken in de bloedglucosespiegel te voorkomen. Daarmee draagt beweging in belangrijke mate bij aan de preventie en behandeling van diabetes type 2.’

Bron: www.voedingnu.nl