Verdubbeling aantal diabetici verwacht in 2020
Geplaatst op door in Nieuws

(Novum) – Het aantal diabetici in Nederland valt relatief mee, maar zou wel eens sterker kunnen gaan stijgen. Nederland telt nu 740 duizend mensen met suikerziekte en krijgt er elk jaar 71 duizend nieuwe diabetespatiënten bij. Het RIVM verwacht een verdubbeling in 2020, laat directeur van het Diabetes Fonds Bert Kuipers zondag weten.

Er zijn ook nog minstens 250 duizend mensen met diabetes bij wie de diagnose nog niet is gesteld. Negen op de tien suikerpatiënten hebben diabetes type 2.

Het fonds reageert op een studie in het medische tijdschrift The Lancet, die aangeeft dat het aantal mensen met diabetes sinds 1980 wereldwijd ruim is verdubbeld. Ongeveer 350 miljoen mensen leden in 2008 aan de ziekte, terwijl dat er in 1980 nog 53 miljoen waren. Suikerziekte kan leiden tot hart- en vaatproblemen en blindheid.

Kuipers vindt het vooral verontrustend dat diabetes op steeds jongere leeftijd voorkomt. “Dat heeft met name met een ongezonde levensstijl te maken: weinig bewegen en ongezonde voeding.” In Nederland valt het relatief mee. “Nog wel. Dat komt doordat we in vergelijking met andere landen bijvoorbeeld meer in beweging zijn door te fietsen.”

Het Diabetes Fonds zet sterk in op preventie en voorlichting. “Door mensen bewuster te maken van hun eigen risico en op de ernst van de aandoening zullen ze eerder geneigd zijn hun leefstijl aan te passen.”

In Nederland wordt de diagnose diabetes eerder gesteld dan in de meeste andere landen. “Daardoor kunnen wij eerder betere zorg leveren en ook de complicaties die bij diabetes horen, sterk verminderen”, zegt Kuipers. “We weten uit onderzoek dat elke dag een beetje bewegen de kans op diabetes type 2 met maar liefst vijftig procent kan verminderen. Ook goede voeding is van essentieel belang.”

Ook magere mensen kunnen ‘overgewichtziektes’ als diabetes krijgen. Een internationale groep onderzoekers, onder wie wetenschappers van het Erasmus MC, ontdekte een gen dat ervoor zorgt dat sommige mensen – vooral mannen – slanker zijn en minder lichaamsvet hebben, maar daarnaast leidt tot een grotere kans op hartaandoeningen en suikerziekte. Deze vondst is van belang voor toekomstige vormen van behandeling of preventie, schrijven de onderzoekers zondag in Nature Genetics.

Tot nu toe werd gedacht dat vooral mensen met overgewicht meer risico lopen op hart- en vaatziektes of suikerziekte. Maar nu blijkt dat mensen met een bepaalde variant van het zogenoemde IRS1-gen slanker zijn, maar desondanks ongezond hogere niveaus cholesterol en suiker in hun bloed te hebben.

“In onze zoektocht om te begrijpen waarom een gen dat ervoor zorgt dat je slank blijft ook schadelijk kan zijn, vonden we dat deze genvariant alleen de hoeveelheid vet onder de huid vermindert maar niet de hoeveelheid vet rond de inwendige organen”, zegt onderzoeker Carola Zillikens, internist bij het Erasmus MC. “We gaan er daarom van uit dat personen met deze genvariant minder in staat zijn om een teveel aan vet op een veilige plaats onder de huid op te slaan. In plaats daarvan zal vet zich opstapelen in de buurt van de organen, zoals de lever en het hart.”

Mannen zijn mogelijk gevoeliger voor een verandering in de vetverdeling. “Dit betekent dat mannen die er op het oog slank uitzien, toch te veel schadelijk buikvet kunnen hebben.”

Bron: http://binnenland.nieuws.nl/648496/verdubbeling_aantal_diabetici_verwacht_in_2020