Veel beweging kan risico op kanker beperken
Geplaatst op door in Nieuws

Flink bewegen gedurende een half uur per dag kan het risico op sterfte door kanker beperken. Dit zeggen Finse onderzoekers in een studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicines.

Zwemmen, joggen, roeien en sporten als squash of voetbal kunnen het risico op het ontwikkelen van en sterven aan kanker reduceren. Mensen moeten echter wel minimaal een half uur per dag bewegen om enig profijt te hebben.

De onderzoekers van de universiteiten van Kuopio en Oulu zeggen dat een flinke fysieke inspanning met name de kans op longkanker en kanker in maag-darmstelsel verminderen, zelfs als andere factoren als alcoholgebruik, gewicht, leeftijd en roken in aanmerking worden genomen.

Gedurende ruim een jaar bestudeerden de wetenschappers de fysieke activiteiten in de vrije tijd van 2.560 mannen tussen de 42 en 61 jaar uit Oost-Finland, die geen verleden hadden in relatie met kanker. In de daaropvolgende 16 jaar stierven 181 van de onderzochte personen aan kankr.

Volgens de onderzoekers is er een sterk en onafhankelijk verband tussen sterfte aan kanker en de intensiteit van beweging in de vrije tijd. “Deze moet minimaal matig zijn om voordeel te hebben bij het terugbrengen van de algehele sterfte aan kanker.”

Bron: http://finlandsite.nl/finlandsite/finland/cms/news.php?extend.9494