‘Helft Nederlanders is te dik’
Geplaatst op door in Nieuws

AMSTERDAM – De helft van de Nederlandse bevolking is te dik. Bij de mannen geldt dit voor zestig procent, bij de vrouwen is de 44 procent.

Eén op de zeven mensen uit deze groepen is zo zwaar dat er een ernstig gezondheidsrisico bestaat, zo meldt het AD maandag.

Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder 4000 Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar, dat vandaag wordt gepresenteerd.

Vrouwen
Vijftien jaar geleden werd er voor het laatst onderzoek gedaan naar overgewicht. Vergeleken met toen zijn vooral vrouwen tussen de 30 en de 39 dikker geworden.

Voornamelijk het aantal mensen met een dikke buik is in de afgelopen jaren toegenomen. “Een kwart meer dan een jaar geleden. Buikvet is een belangrijke graadmeter voor ons risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten”, zo legt Monique Verschuren tegenover de krant uit.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) stelt in een reactie bezorgd te zijn over de toename. Ze heeft 70 miljoen uitgetrokken om sporten in de buurt te bevorderen.

 Bron: www.nu.nl/gezondheid