Duurtraining alleen is niet genoeg
Geplaatst op door in Nieuws

Duurtraining is een trainings modaliteit die gericht is op het verbeteren van het uithoudingsvermogen en staat bekend om zijn positieve gezondheids effecten: een afname in vetmassa en een verbeterde conditie. Om deze reden wordt deze trainings vorm vaak voorgeschreven aan mensen met overgewicht die lijden aan diabetes mellitus type 2. In samenwerking met het Virga Jessa Ziekenhuis in Hasselt (België) hebben Tim Snijders en zijn Maastrichtse collega’s onderzocht of het langdurig volgen van een duurtrainings programma ook leidt tot een vergroting van spiervezels en/of toename in het aantal spierstamcellen (1).

Het onderzoek werd uitgevoerd bij obese mannen van middelbare leeftijd (45-65 jaar) die lijden aan diabetes type 2. Alle deelnemers volgden een regulier voorgeschreven duurtrainingsprogramma van zes maanden, gericht op het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Aan het begin en na afloop van deze periode werd de spiermassa met DEXA-scans gemeten en werden spierbiopten afgenomen. De onderzoeksresultaten lieten bij alle deelnemers een afname van het lichaamsgewicht en vetpercentage zien, hetgeen gepaard ging met een toename van het uithoudingsvermogen.

Er werden echter geen veranderingen gevonden in spiermassa, spiervezelgrootte, of het aantal spierstamcellen. Het langdurig beoefenen van duurtraining heeft een positief effect op afname van lichaamsgewicht en vetpercentage bij mannen met overgewicht die lijden die lijden aan diabetes type 2. Alle deelnemers volgden een regulier voorgeschreven duurtrainingsprogramma van zes maanden, gericht op het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Aan het begin en na afloop van deze periode werd de spiermassa met DEXA-scans gemeten en werden spierbiopten afgenomen.

De onderzoeksresultaten lieten bij alle deelnemers een afname van het lichaamsgewicht en vetpercentage zien, hetgeen gepaard ging met een toename van het uithoudingsvermogen. Er werden echter geen veranderingen gevonden in spiermassa, spiervezelgrootte, of het aantal spierstamcellen. Het langdurig beoefenen van duurtraining heeft een positief effect op afname van lichaamsgewicht en vetpercentage bij mannen met overgewicht die lijden aan diabetes type 2, hetgeen de bloedglucose huishouding verbetert (2). Het op regelmatige basis uitvoeren van duurtraining heeft echter weinig effect op de totale spiermassa. Om deze reden wordt geadviseerd om naast duurtraining ook krachttraining toe te voegen aan een effectief bewegingsprogramma voor de preventie en behandeling van diabetes type 2 (3).

Spiermassa

Naast het verlies van vetmassa is het bij deze patiëntenpopulatie belangrijk om de spiermassa te behouden of zelfs te vergroten. De skeletspieren spelen namelijk een belangrijke rol bij de opname van glucose uit het bloed. Meer dan 80% van alle suikers die we via de voeding innemen wordt door de spieren opgenomen. Voldoende spiermassa is dan ook een voorwaarde voor een goede glucosehuishouding. Het is nog onbekend in hoeverre de regulier voorgeschreven duurtraining bij de behandeling van diabetes type 2 ook een positief effect kan hebben op de spiermassa bij deze patiënten.

Referenties:

1. Snijders T, Verdijk LB, Hansen D, Dendale P, van Loon LJC. Continuous endurance-type exercise training does not modulate satellite cell content in obese type 2 diabetes patients. Muscle Nerve 43: 393–401, 2011

2. Hansen D, Dendale P, Jonkers RA, Beelen M, Manders RJ, luy L, Mullens A, Berger J, Meeusen R, van Loon LJC. Continuous low- to moderate-intensity exercise training is as effective as moderate- to high-intensity exercise training at lowering blood HbA(1c) in obese type 2 diabetes patients. Diabetologia 52:1789–1797, 2009.

3. Praet SFE, van Loon JLC. Optimizing the therapeutic benefits of exercise in Type 2 diabetes. J Appl Physiol 103: 1113–1120, 2007.

 Bron: http://www.voedingnu.nl/Uploads/Pdf/2011-05-VNU-032-034.pdf