Terug naar home

Column van Roos – We mogen weer los!

We mogen weer los!

Yes, het hoge woord is eruit! We mogen weer open, we mogen jullie weer ontvangen. We mogen weer samen toewerken naar een gezonde routine! Ik weet niet wie blijer zijn, wij als personeel of jullie die trouw zijn gebleven aan Sportrade. Hoe dan ook: de deuren gaan weer open! Hoe dit er allemaal uitziet lees je in de nieuwsbrief, deze blog is voornamelijk gewijd aan tips als je straks weer in de gewichten gaat hangen.

Back on track

Krachttraining, dat is lang geleden. Je was zo lekker bezig, je had een flow te pakken en je routine voelde goed. En nu mag je weer maar de zomer staat voor de deur… Geen paniek. Ja, je bent hoogstwaarschijnlijk een boel verloren. Wellicht begon je thuis met wat trainingen maar de routine die je normaliter had was ver te zoeken en zo zijn er ook vele dagen/weken geweest dat het wat magertjes was. Ik zal niet doen of het allemaal in twee weken weer terug is, het gaat ook weer even duren. De regel die we vaak aanhouden is 1 week niet trainen staat tot 2 weken weer opbouwen. And it’s been a very long hot minute… Krachttraining is een proces, je werkt naar progressie toe. En je zat in progressie en nu ben je terug bij af. Zo kun je het zien, echter kun je het ook zien dat dit nou eenmaal het leven is: vallen en opstaan. Het gaat nooit lineair omhoog, het gaat meer met golven. Neem deze kans aan om weer verliefd te worden op krachttraining, sterker worden en waarom je dit ook alweer als routine had om mee te beginnen! 

Ijzer vreten

Begin dus ook niet direct weer op je oude niveau. Ga echt op 50-60% zitten voor een aantal weken. Laat je lichaam weer wennen aan de bewegingen, alle spiervezels moeten weer even uit slaapstand komen. Alle zenuwen moeten weer signaaltjes aan elkaar doorgeven. Wanneer je al jaren trainde heeft je lichaam zeker wel veel opgeslagen en dus zal het ook veel herkennen maar onderschat niet dat voor krachttraining meer gebruikt wordt dan alleen spieren: botten, bindweefsels en kraakbeen spelen ook allemaal een rol. En niet te vergeten: je zenuwen! Alles krijgt weer even een hele harde, luide wekker door je training weer op te pakken. Begin liever wat lichter, wees maar wat te mild voor jezelf en bouw langzaam op in de komende maand. Maak gerust een afspraak met een van de trainers om je schema weer te overzien, een weekoverzicht te maken of om weer wat uitleg te krijgen over oefeningen.

Keihard gaan

Was buiten trainen niet jouw ding? Of workouts voor thuis op YouTube video’s niet echt motiverend? Mogelijk was je wel altijd fanatiek binnen, zoals de HIIT, Spinning workouts of misschien was je wel 5 of 6 dagen te vinden voor verschillende trainingen in de sportschool. Je lichaam heeft weer een nieuwe kans nodig om zijn supercompensatie te gaan creëren. Dit betekend dat je dus in het begin weer wat langer herstel nodig hebt, meer rust. Start dus de eerste weken met een goede afwisseling van intensieve trainingen, eventueel actief herstel en rust. Zoals mijn coach altijd zegt: altijd beter eruit, dan erin. 

Ondanks dat het enorm fijn is om weer naar een plek toe te gaan om te sporten gaat dit ook heel veel prikkels met zich meenemen. De afgelopen maanden zijn voor velen op veel manieren prikkelarm geweest: minder verandering van omgeving, meer op een plek zijn en wellicht heel veel schermtijd. Als je extra moe bent na de eerste een of twee weken, besef je dan dat prikkels de oorzaak kunnen zijn. De wereld gaat stukje bij beetje open en het wordt drukker op straat, naar kledingwinkels gaan kan al veel prikkels geven (laat staan Ikea). Zo is dit ook een goede mogelijkheid wanneer je weer bij Sportrade komt. Geef jezelf niet teveel prikkels op een dag, geef ook je brein tijd om te herstellen van alle indrukken.

Zo, dat waren nog wel meer tips dan ik dacht! Maar allen even belangrijk in mijn ogen. Wij kunnen in elk geval niet wachten om morgen de deuren weer te openen. Wees welkom om te komen sporten in een gereserveerd tijdslot, een groepstraining of om gezellig bij de horeca op het terras te komen. Ik heb zin om met nog meer van jullie (eindelijk) kennis te gaan maken, het heeft even op zich moeten wachten maar laten we zeggen dat geduld loont!