Terug naar home

Column van Roos – Verschil moet er soms eigenlijk niet zijn…

Verschil moet er soms eigenlijk niet zijn…

We zijn weer een dikke maand open, als personeel van Sportrade zijn we enorm blij en raken elke dag gemotiveerder door de leuke vibes van alle sportievelingen die ons bezoeken! Er zijn volop afspraken in de agenda, mensen willen nieuwe schema’s en de groepstrainingen zijn goed gevuld. 

De afgelopen weken kwamen er golven aan inspiratie voor nieuwe artikelen voor de column binnen naar aanleiding van weer heerlijk uitgebreid met alle klanten te kunnen kletsen! Maar toch sprong één eruit die ik toch wel graag voor deze maand uit de vingers wilde laten vloeien… Fysiotherapie!

This or that?

Ja, goed gelezen. Ik ga het hebben over fysiotherapie. Niet perse ingaand op het vak maar juist op de meerwaarde van wat deze beroepsgroep doet (met oog op de sporter) en dat er zoveel onderschat wordt. Blijf lezen, haak nog niet af…

Roos de Quaij & Koen Blansjaar

De hoeveelheid afspraken die ik de afgelopen weken heb gepland of zelf had voor nieuwe schema’s waarin mensen met klachten en blessures kwamen, waarbij ik vroeg: “Gaat u dan ook naar de fysio?” en ik het antwoord kreeg: “Ja, ik heb wel oefeningen gekregen maar…” Na de ‘maar’ komt dan vaak dat het niet helpt, ze de oefeningen niet doen of vul verder in.

Ik geloof dat het grootste deel dit wel zal herkennen (knipoog). En hoe vaker ik dit de afgelopen weken hoorde, hoe meer me dit artikel toch van het hart moest. Want ik vraag me af: waarom zou je wel de oefeningen van de fitnesstrainer doen maar niet die van de fysiotherapeut? 

80% zou het er zelf vanaf kunnen brengen

Ik sprak hier met Christiaan over, een van de fysiotherapeuten die aangesloten zit bij Willems Fysiotherapie. Hij gaf me het geschatte percentage van 80% (!) van de cliënten die wekelijks langskomt, lang zoveel niet langs hoeft te komen als ze hun oefeningen zouden doen. Zo vertelde dat 40% de oefeningen wel uitvoert maar waarschijnlijk niet vaak genoeg. Waarom gebeurt het dan toch? Misschien dat ik via een aantal vragen je bewust kan laten worden, waaronder een vraag over het kostenplaatje: om sessies buiten je zorgverzekering te nemen is hartstikke duur! Vind je dit niet zonde? Je hebt maar een aantal behandelingen in je pakket zitten en wellicht heb je ze niet eens allemaal nodig als je de oefeningen zou doen…

Rome is ook niet in een dag gebouwd…

Als we kijken naar alle soorten sport kunnen we vaststellen dat iedereen consistente training nodig heeft om progressie te maken. Daarom geven wij in de fitness ook voor meerdere weken een of meerdere schema’s mee zodat je sterker kunt worden. Vaak zijn pijntjes of blessures tot stand gekomen omdat je wellicht al jarenlang iets net niet helemaal goed doet, waardoor je lichaam op andere plekken gaat compenseren. Vervolgens ga je sporten (want dat is immers gezond) en rats! De pijn schiet erin… Vervolgens krijg je oefeningen van de fysiotherapeut die je een x aantal weken moet uitvoeren om te ondersteunen bij de behandelingen die de specialist jou geeft. Wat maakt dat jij dit niet zo ziet? Heb je een betere uitleg nodig over de kip en het ei, of misschien welke ontwikkeling er plaatsvindt als je de oefeningen doet? 

Zet mij maar in dat krachthonk!

Met liefde maken wij in de fitness schema’s voor jullie, ontvangen we jullie in onze groepstrainingen en willen we meekijken naar wat er voor jou mogelijk is met de klachten die je ervaart. Maar het liefst zouden we dit in samenwerking doen met de specialist die vaak meer weet heeft van jouw blessures en klachten. Hoe kun je dit doen? Ik geef je een voorbeeld: ik ga zelf ook naar de fysiotherapeut! Ik kreeg in het begin elke week behandelingen. Ik vroeg al vrij snel of ik zelf ook iets kon doen, of er dingen zijn die ik doe die de behandelingen en mijn herstel tegenwerken. De oefeningen die ik kreeg zijn opbouwend van aard, ik doe ze op de dagen wanneer aangegeven en verwerk ze vaak ook in mijn trainingen (Warming-up, Cooling Down). Wat ik aan oefeningen meekrijg zijn vaak nog niet eens 15 minuten, het zijn maar een paar minuten die je tijd in beslag nemen. En uit ervaring kan ik je zeggen: ze maken zoveel verschil! Geen tijd? Doe het in de reclamepauze als je tv kijkt of wanneer het eten in de oven staat. Ikzelf doe een van mijn oefeningen elke ochtend voor ik uit bed stap en elke avond voor ik ga slapen. 

Dan kom ik op mijn laatste vragen aan jou: waarom gun je jezelf geen verbetering in je lijf wanneer er een kink in de kabel zit? Want als je alle smoesjes achterwege laat, kom je bij de doel van je bezoek, klachtenvrij zijn/worden, toch? En waarom ben je wel bereid om de oefeningen van de schema’s in de fitness te volgen maar niet die van de fysiotherapeut? 

Wellicht zet dit je even aan het denken… Ik hoop het in ieder geval! Het is dan ook geen kritiek, ik wil je graag helpen je nu ook weer bewust te laten worden van hoeveel invloed jij hebt op jouw gezondheid. Misschien vind je het wel spannend om bepaalde oefeningen te doen, ben je bang wat anderen van je denken als je ze doet in de sportschool of voel je je niet zeker over hoe je ze uitvoert. Misschien snap je niet waarvoor de oefeningen dienen! Herken jij jezelf hierin? We helpen je graag om te kijken hoe het toch wel in jouw dag kan passen. Maar ook of we je kunnen laten inzien dat het zoveel meerwaarde heeft, wil jij sterk en fit worden. Dus trek aan de bel, bij onze fitnesstrainers of bij je fysiotherapeut. Zullen we met z’n allen samenwerken om te zorgen dat jij naar klachtenvrij leven gaat?

Roos de Quaij