Terug naar home

Column van Roos – Van 0 naar 100… Hoe bereik je succesvol je einddoel?

Van 0 naar 100… Hoe bereik je succesvol je einddoel?

De laatste maanden hebben we veel nieuwe intakes en vervolgafspraken gehad bij Sportrade, de agenda stond er vol mee en het is geweldig om zoveel enthousiasme en motivatie te zien bij een ieder! Vele verschillende doelen kwamen voorbij, van afvallen tot weer kunnen wandelen naar 500+km fietstochten. De diversiteit maakt dat ik dit vak zo ontzettend leuk vind. Maar bovenal om mensen op weg te helpen naar dit doel. Wat me opviel was dat vele verschillende doelen vaak wel dezelfde wens hadden: zo snel mogelijk…

De “Quick Fix”

Wanneer ik een klant bij me krijg vraag ik eigenlijk altijd wat ik voor diegene kan betekenen. Het doel rolt er dan vaak al snel uit, want waarvoor kom je anders in de sportschool? De afspraak die je hebt met mij of een andere instructeur is omdat je graag hulp wilt met het behalen van je doel. Dit kan zijn de weg er naartoe, wat je ervoor moet doen of misschien wel laten. En vooral dat eerste vind ik belangrijk om helder te krijgen.

In de tijd waarin we nu leven willen we graag zo snel mogelijk, de “quick fix” terwijl er eigenlijk enorm veel schoonheid en plezier zit in de weg naar het doel. De weg er naartoe noemen we ook wel het proces en toch vergeten we deze vaak… Als ik dit merk aan een klant kom ik ook met de nodige metaforen en voorbeelden. Niemand begint met hardlopen en rent direct een marathon, Usain Bolt heeft ook jaren gedaan over een paar seconde sneller, Rome is ook niet in een dag gebouwd (maar er werd wel elke dag een steen gelegd)… En eigenlijk is dit niet heel anders met jouw proces ook al beslaat het een heel ander aspect of onderwerp. 

Leermomentje…

Een paar maanden terug was ik bij een clinic in het Omnium over Sportpsychologie om te kijken hoe ik voor mezelf er wat uit kon halen, in mijn eigen trainen. Maar wat ik daar leerde past uiteraard perfect bij vrijwel alle wegen naar de doelen die ik voorbij heb horen komen. 

Om deze bewustwording te krijgen over hoe we denken, hoe we doelen behalen en hoe het bewandelen van de weg erheen voor succes kan zorgen, moesten we een spel doen. We kregen een plastic beker en een pingpongballetje en moesten met een keer de tafel raken het balletje in de cup laten komen. Er waren 9 rondes met eigen opdrachten, vele malen moesten we praktisch dezelfde opdracht uitvoeren maar per ronde kon het verschillen wat het doel was. Soms was het doel om slechts de beweging van het balletje onder de knie te krijgen. Na meerdere keren deze opdracht merkte je onrust en hoorde je gemopper in de zaal. Ook waren er keren dat we een competitie aan moesten gaan met de rest, of juist met jezelf. Wat voelde je tijdens het uitvoeren van deze opdrachten? 

Taakgericht of doelgericht

Wanneer we werken naar een doel zijn er onderweg vele taken die we moeten uitvoeren. Dit hoort bij je proces, de weg er naartoe. Denk aan die marathon! 

Wat er te zien was, was dat wanneer het doel bijvoorbeeld was om de beste score te hebben uit de zaal, er bij sommigen juist een veel lagere score uitkwam. De taak (het balletje in de cup gooien) vervaagde naar de achtergrond en het doel nam de boventoon waardoor sommigen juist slechter presteerden. Dit is wat er vaak ook te zien is bij klanten in de sportschool: het doel is om af te vallen en het liefst zo snel mogelijk tastbaar en merkbaar. Maar de taken tussendoor vervagen wat naar de achtergrond en dus zien we regelmatig dat je in oude patronen gaat vallen want het doel is niet zomaar behaald. Het kan best zijn dat je je doel wel behaalt. Een voorbeeld: je stelt voor jezelf een tijd als doel bij een hardloopwedstrijd en je loopt onverwachts die tijd toch. Trainen ging eigenlijk helemaal niet zo lekker, meerdere keren kwam de man met de hamer of een hongerklop of je hebt trainingen onverhoopt moeten missen. Maar je voelt je super omdat je je doel toch wel hebt behaald! Yes, dit is zeker mogelijk en hartstikke goed. Steek die maar in je zak! 

Toch laat onderzoek zien dat wanneer we op de weg erheen taakgerichte doelen stellen we meer zelfvertrouwen opbouwen en dit zelfvertrouwen langer en beter overeind blijft op langere termijn. Want eerlijk is eerlijk, je hebt die tijd dan wel neergezet maar je vergeet niet hoe groot de struggle was de weg erheen… Hoe groot is de kans dat je het nog een keer gaat doen als je niet een hele stevige stok achter de deur hebt? Precies, vrij klein.

Door voor jezelf kleinere doelen te stellen op korte termijn bouw je een solide fundatie voor jouw zelfvertrouwen en dus het behalen van het einddoel. Het gevoel van trots en zelfvertrouwen als je je einddoel behaald is vele malen groter wanneer je taakgericht te werk gaat maar ook voor de andere uitkomst: wanneer je het niet haalt komt het minder hard want je hebt een solide fundatie en je weet waar je aan moet gaan werken om het wel te behalen! 

Spiegel

Heb jij een doel wat je wilt behalen op gebied van je gezondheid of sport en overweldigd de weg erheen je? Of wil je de eerste stenen gaan leggen voor die solide fundatie voor jouw zelfvertrouwen? Maak vrijblijvend een afspraak met een van ons en we helpen je graag met het uitlijnen van jouw pad. Want als ik iets geleerd heb over mijn eigen doelen: het proces is zo ontzettend mooi als je er bewust mee bezig bent, als je jezelf toelaat om je groei te erkennen!

 

Roos de Quaij