Summer is coming… Bezeren of smeren?
De afgelopen maand hebben we een paar heerlijke mooie en warme weken gehad. De temperaturen liepen op en het zonnetje liet zich zomers zien. Vitamine D tabletten werden bij mij thuis weer weggestopt (de R is uit de maand) en straight from the source opnemen door lekker de korte broek aan en ontblote armen. Voor mij betekent dat ook weer goed insmeren met zonnebrand! Deze maand wil ik dan ook graag het belang van zonnebrand onder de aandacht brengen omdat ook dit te maken heeft met onze gezondheid. Ik stelde een aantal vragen aan de afdeling Huidtherapie in het Martini Ziekenhuis, waar ik al bijna 10 jaar tevreden klant ben. Ik vroeg hen naar meer uitleg over UV straling, bescherming en wat nou fabels of feiten zijn.
Want wat is nou eigenlijk het effect van zonnebrand?
UVA en UVB, termen die ons niet geheel onbekend klinken maar ikzelf kijk er nooit bewust naar wanneer ik zonnebrand uitzoek. De A kenmerkt zich voor aging, de B voor burn. Maar blootstelling aan UV-straling kan op den duur zorgen voor celschade zoals pigmentvlekken, rimpels, huidverslapping en huidkanker. Zo is dit vaak te zien in het gezicht. Door je dagelijks in te smeren met SPF (Sun Protection Factor) 30 of 50 kan dit worden voorkomen. Voor optimale bescherming combineer je dit met vitamine C. Wanneer je kijk naar de factor aanduiding dan is dit de UVB bescherming en de UVA bescherming wordt met een cirkel op de verpakking aangegeven.
Wat zegt de factor van de SPF?
De SPF geeft dus de hoeveelheid bescherming tegen UVB straling aan. In theorie is het zo dat als je binnen tien minuten zou verbranden zonder SPF 30, je met SPF 30 dus 30 keer langer in de zon zou kunnen zitten. Dus 10 x 30 = 300 minuten. Echter is dit in de praktijk niet zo omdat we afhankelijk zijn van andere externe factoren zoals sterkte van de zon, tijdstip van de dag en plek op de aarde waar we ons blootstellen. Zo zijn er plekken waar de ozonlaag dunner is en dus de zon feller. Om de bescherming te bereiken die op de verpakking staat is het van belang dat je elke 2 uur je insmeert. Na het aanbrengen gaat de werking van de filters langzaam verminderen, ook afhankelijk bijvoorbeeld van je huidtype, of je zwemt of zweet en bovengenoemde factoren.
Wanneer je verbrand ondanks dat je je hebt ingesmeerd kan dit aanduiden dat de SPF te laag is, je niet genoeg hebt gesmeerd of vaker moet smeren, of juist de zon moet vermijden met jouw huidtype tussen 12:00 en 15:00 (dan is de zon op zijn felst). Zonneolie kan op zich prima, mits de SPF hoog is (30 of 50) en je daar het huidtype voor hebt. Let erop dat ondanks dat je hier sneller door verkleurd je dus ook sneller kunt verbranden! De opmerking dat iemand niet bruin wordt met zonnebrand is slechts een fabeltje. Zonnebrand doet niet meer dan blokkeren van de slechte stralingen, niet van de opname van vitamine D en het bruinende effect.
SPF 30 of 50, wat is het verschil? En die sportvarianten van zonnebrand… Fabel?
Het verschil is niet groot, zo beschermt factor 30 voor 93,3% en factor 50 voor 96,6%. Voor de volle 100% bescherming bestaat niet. Maar persoonlijk smeer ik liever iets minder vaak want ik ben met mooi weer wel met andere leuke dingen bezig plus wanneer ik mezelf iets meer kan beschermen tegen de gevolgen van beschadiging aan UV straling dan doe ik dat natuurlijk graag. Daarnaast zijn er tegenwoordig keuzes voor speciale sportvarianten van zonnebrand en omdat ik nog regelmatig lekker in het zonnetje fiets of loop stelde ik de huidtherapeut ook de vraag wat hier het nut van is. De marketing zegt namelijk dat zweet anders is dan wanneer je gaat zwemmen. Dit is echter niet zo, het is alleen wel handig om dan een variant te kiezen die extra waterbestendig is, zoals de zonnebrand voor kids.
Zo zijn er ook verschillende producten voor het gezicht en lichaam. Dit is vooral gericht op mensen met wat gevoelige huid, bijvoorbeeld wanneer je snel acne krijgt. Er zit in veel zonnebrand voor het gezicht minder olie en dus minder vet voor de huid. Let er wel op dat wanneer je make-up met SPF erin verwerkt gebruikt het vaak de gewenste hoeveelheid van SPF niet bereikt tenzij je veel ervan smeert. Een gezichtscrème of zonnebrand over je crème heen is in dit geval de beste optie.
Pass it forward…
Ook wil ik graag onder jouw attentie brengen dat er in zonnebrand plastic microdeeltjes kunnen zitten die schadelijk zijn voor het milieu. Gelukkig zijn er veel merken (ook huismerken van drogisten) die hier nu vrij van zijn. Via deze link kun je zien hoe mijn vriendin Judith alle milieuvriendelijke zonnebrandcrèmes op een rijtje heeft gezet: https://bonusvegan.nl/veganzonnebrand/.
Al bijna 10 jaar ga ik naar Huidtherapie Keuning in het Martini Ziekenhuis voor consulten en zo vroeg ik hen ook naar wat meer professionele informatie over waarom we nou altijd maar moeten smeren. Ik legde bij hen mijn vragen neer en las blogs op hun website om meer te weten te komen. Mocht je persoonlijk advies willen voor jouw huid dan raad ik ten zeerste aan om een bezoekje bij hun in te plannen! Ik ben erg tevreden met hun expertise, advies en behandelingen dus verwijs je dan ook naar hen door wanneer je vragen hebt over je eigen huid. Maar vooral; blijf smeren! UV straling neem je niet alleen op in de volle bak zon dus zorg goed voor jezelf en ga hier bewust mee om.