Terug naar home

Column van Roos – Rust en herstel deel II

Rust en herstel deel II

Vorige week schreef ik het eerste deel van de serie over rust en herstel. Deze week ga ik verder in op de onderwerpen van andere componenten die bijdragen of tegenwerken bij je herstel, namelijk voeding en stress. Wanneer je deze op de juiste manieren toepast kunnen ze in je voordeel werken maar wanneer je hier niet goed mee omgaat of op de juiste manier toepast kunnen ze je enorm benadelen. 

Voeding

Al vele jaren is het onder vele diëten populair om koolhydraatarm te eten (en drinken). Geweldige snelle resultaten worden hiermee behaald waarbij de kilo’s eraf vliegen. Ikzelf ben heb het ook gedaan, echter is er een reden voor waarom het er dan met snelvaart afgaat. Maar voor iemand die erbij wil blijven sporten (en in sommige gevallen een beetje leuk functioneren) is het niet echt de uitkomst. Gezonde voeding is namelijk niet de dag doorkomen met zo min mogelijk koolhydraten, jezelf voor langere tijd het genot van een stuk chocola of taart ontzeggen of elke dag een bak magere kwark naar binnen werken. Goede voeding is een balans tussen de macronutriënten, voedingswaardes in eten maar ook kijkend naar wat je lichaam gebruikt en nodig heeft. Er is geen “goed of slecht” eten, gezondere en minder gezondere opties zijn meer het uitgangspunt waar je in mijn mening naar zou moeten kijken. Ga je straks 10km hardlopen? Een krentenbol is geen slecht idee als je net wakker bent en weet dat je anders die laatste kilometers tegen een hongerklop aanloopt. Als je weet wat je voor welke training nodig hebt om een optimale sessie te pakken ga je heel anders tegen de grote voedingsgroepen aankijken… 

Het eerste artikel wat ik schreef ging over hardlopen versus wandelen. Hierbij sprak ik over vetverbranding waarbij ik later verdere uitleg gaf over de hartslagzones. Voor verschillende zones gebruik je verschillende systemen in je lichaam. Deze systemen zetten bepaalde voedingsstoffen die opgeslagen zijn in je lichaam of kort geleden ingenomen, om in energie. Die energie gebruik je weer voor je training. Maar zodra je getraind hebt kun je soms wel andere voedingsstoffen en -groepen nodig hebben voor je herstel, of juist een combinatie van grote voedingsgroepen. Zo kun je na een lange duurloop je lichaam goed laten herstellen met een combinatie van eiwitten en wat koolhydraten. Of na een HIIT workout je glycogeenvoorraad in je spieren weer wat aanspekken door een bak havermout of wat boterhammen.

Veel mensen vergeten vaak ook dat vetten essentieel zijn voor dagelijks functioneren. Onze hersenen bestaan voor het grootste gedeelte uit vet! Door dit te includeren in elke maaltijd die je neemt laat zien dat jij je hersenen gebruikt wanneer het aankomt op je voeding… 😉 Wanneer je kijkt naar je lichaam en sporten kun je je voeding gaan zien als je brandstof. Je lichaam is de tank en met sporten verbruik je brandstof. Welke brandstof is afhankelijk van het soort training dat je hebt gedaan. Weet jij wanneer je lichaam wat nodig heeft? 

Stress

Met een HIIT training geef je je lichaam een behoorlijke knal van stress. Stress is niet perse slecht, het bevordert je immuunsysteem en zorgt dat je alert en helder bent. Als je daarna de rest van de dag rustig kunt doorbrengen, misschien zittend achter je bureau met stressarme werkzaamheden dan is het prima. Maar te veel stress heeft invloed op je hele interne (en soms externe) huishouden. Wanneer je op je werk enorm veel stress ervaart en je gaat vervolgens drie dagen op rij je bloeddruk en hartslag tegen het plafond aanjagen door een HIIT training gevolgd door te gaan hardlopen of crosstrainen loop je risico om op te branden en hoogstwaarschijnlijk niet eens goed te kunnen rusten. Je zult misschien sneller geneigd zijn naar de ongezonde keuzes in voeding of wellicht juist eetlust verliezen. Ook je slaap zal hier invloed van ondervinden… (Hierover meer volgende week!)
Wat we ook wel eens zien in de praktijk is dat sommige mensen enorm pieken op bijvoorbeeld een dag in de week. Voorbeeld: op woensdag een HIIT workout en daarna nog even flink tekeer gaan in de fitnesszaal of op de loopband (of allebei). De rest van de week wordt er weinig ondernomen qua activiteiten om te bewegen. Er is dus weinig balans. Eenmaal per week krijgt het lichaam een enorme dreun met stress. Dit kan invloed hebben op je stress levels en dus ook invloed hebben op o.a. je bloeddruk. Probeer dus tijd te vinden en te maken om ook andere vormen van bewegen te implementeren in je week. Een keer per week keihard trainen is niet de juiste manier om gezond te leven. Zoals ik al eerder zei: rust kan ook uit een stuk wandelen bestaan maar rust kan ook structureel in je bewegingspatroon komen te zitten. Dit is voor iedereen verschillend. Wil je opbouwen? Dan kan het zijn dat wandelen niet jouw herstelmethode is maar juist in je actievere momenten in de week. En zo kan op de bank zitten na een gezonde maaltijd jouw rust zijn. 

Een balans tussen de goede voeding maar ook stress en rust voor je lichaam en geest zijn van essentieel belang op jouw dagelijks functioneren. Luisteren naar je lichaam maar ook begrijpen wat nodig is, is niet voor iedereen een natuurlijk gegeven. Ben je nu benieuwd naar wat voor jou juist is? Stuur dan een bericht naar info@sportrade.nl en ik of een andere trainer neemt contact met je op om te kijken of we je kunnen helpen om je week structuur en balans te geven.    

 

Roos de Quaij