Terug naar home

Column van Roos – Neem je niks voor, doe van alles

Neem je niks voor, doe van alles

We zijn inmiddels alweer een week in het nieuwe jaar en het lijkt wel of dit jaar de druk om 2021 het beste jaar tot nu toe van te maken, nog groter is. Veel mensen hebben de goede voornemens misschien niet (geheel) kunnen volbrengen die ze vorig jaar voor zichzelf hadden gesteld, door Corona lukte het niet om af te vallen of zo fit te worden als je jezelf had voorgenomen of door de onzekere tijden durfde je niet voor jezelf te beginnen.

Vorige week vroeg ik mijn collega aan welk onderwerp voor de blog ze behoefte zou hebben en ze kwam al snel met haar antwoord: “Ik zou graag willen dat we niet zoveel moeten van onszelf, kun je daar niet iets over schrijven?”. En dat vond ik wel erg mooi. Het lijkt voor mij wel of iedereen niet alleen de voornemens van vorig jaar moeten overtreffen maar er moet weer waarde aan zitten. Zelfs in mijn persoonlijke omgeving werden allerlei nieuwe voornemens geuit, doelen en intenties gedeeld. En dit jaar gaat het vaak niet eens over afvallen of fitter worden maar meer genieten, meer in het “nu” leven. Prachtig! Alleen wat het is met goede voornemens is dat er vaak geen concrete tussendoelen worden gesteld. Hoe ga je dit enorme doel behalen? Welke stappen neem je hiertussen? En vooral: is dit omdat het natuurlijk komt of omdat anderen dit uiten en je vindt dat je dit ook moet?

Roos de Quaij

Iets wat met doelen stellen vaak het geval is, is dat mensen het gevoel hebben dat ze het “moeten” doen. De motivatie komt niet vanuit henzelf, omdat het goed voelt en beseffen dat dit zo voelt. Het is mooi om te zien en op te merken hoe niet alleen leden maar ook collega’s bezig zijn met wat ze allemaal moeten en hoe ze zich voelen over de situatie die er op dit moment heerst.

Zo sprak ik een andere collega vlak na 15 december en die sprak over dat ze baalde dat ze geen routine had sinds Corona, hoe ze soms een halve dag op de bank ligt zonder iets te ondernemen want ze heeft gewoonweg geen energie en/of motivatie.

Op de een of andere manier zijn wij mensen in Nederland ons niet bewust van dat verandering een lange termijn procedure is en hoeveel er verandert is en continu verandert in korte periodes. We moeten ons continu aanpassen en flexibel zijn in wat we wel en niet mogen doen en aangezien de mens toch echt een gewoontedier is het een enorm moeilijk psychologisch proces om steeds onze dagelijkse routines te moeten omgooien. De feestdagen zijn gebleven, het lekkere eten was nog steeds in volle glorie in de supermarkten te vinden maar de sportscholen bleven dicht.

Iets wat voor veel mensen een enorme dip in motivatie geeft, na de feestdagen gaan er enorm veel mensen fanatiek sporten namelijk!

Waarom laten we niet meer los wat we moeten maar kijken we naar hoe het moment is? Een manier van omgaan met deze blijvende “curveballs” die ons toegeworpen worden is om te kijken naar de dingen waar we invloed op hebben en vooral positieve invloed op kunnen uitoefenen. En is het een situatie waarin je hulp nodig hebt? Waarom vraag je die hulp niet? Moet je het alleen doen in een tijd waarin we al zoveel alleen zijn of zijn er hulplijnen die je kunt inschakelen?

Zit je nou met je handen in het haar over hoe jouw week qua beweging in te delen en heb je

wat hulp nodig om houvast te krijgen? Neem contact met mij op, ik help je graag om een weekschema te maken op maat zodat jij wat routine krijgt. We bespreken dan hoe je week eruit ziet, wat je leuk vindt om te doen qua beweging en hoe we een goede verdeling kunnen maken. Samen zorgen we dat je op een verantwoorde manier gemotiveerd blijft of wordt om in beweging te zijn!

 

Roos de Quaij