Terug naar home

Column van Roos – Meten is weten

Meten is weten

De nieuwe term Corona-kilo’s doet nu al een tijdje de rondte in Nederland. De motivatie is bij velen ver te zoeken, ondanks dat we nu buiten wat groepstrainingen mogen geven. Deze week zijn de weersomstandigheden ook nog eens 180 graden gedraaid ten opzichte van vorige week: de winter is terug. En dan nog Pasen… Aangezien we toch nergens heen kunnen werd er flink gebruncht. Die paaseitjes zijn ook zo lekker… Het lijkt wel of alles er aan meewerkt om ervoor te zorgen dat jij niet die zogenaamde “Corona-kilo’s” kwijtraakt!

Als je zou kijken naar onderzoeken, zou luisteren naar psychologen en andere deskundigen op dit gebied die praten over wat de pandemie met ons mentaal doet en gedaan heeft is het niet gek dat we misschien wat kilo’s zijn aangekomen. Het was een ellendig (lang) jaar en de winter duurt gevoelsmatig ook al een jaar! 

Het is vaak de Westerse mentaliteit die we hebben wat maakt dat we vinden dat het ons niet mag beïnvloeden, we mogen niet te ver van

perfect zijn, elke dag moeten we beter zijn in wat we gedaan hebben. Toch willen we ons maar wat graag indekken dat we deze pandemie niet op het meest fitte en afgetrainde lichaam uitkomen door de bovengenoemde nieuwe term te gebruiken. Is het nodig, als je erover nadenkt? We hebben in een jaar tijd ons hele leven totaal over de kop gehad, weer een beetje terug en weer over de kop… De sportscholen zijn langer dicht dan vorig jaar in deze tijd, de winter is geweest, er werden strengere maatregelen opgelegd en toch vinden we dat we straks aan het eind van dit ellendig lange lied er net zo uit moeten zien als Doutzen Kroes of een body builder klaar voor een wedstrijd. 

In de eerste instantie wilde ik deze blog schrijven met weetjes over hoe je je afvalproces kan meten op een accurate manier maar eigenlijk is dit helemaal niet de boodschap die ik wil meegeven. Over weegschalen met vetpercentagemeting, vierpunts vetmeting, rolmaatjes om al je ledematen heen trekken waar je de meeste hekel aan hebt… En deze blog gaat er nog komen maar voor nu vroeg ik mij af: gaat dit je een beter gevoel geven nu? Of word je dan alleen maar strenger voor jezelf? Ik denk dit laatste, ik weet het bijna wel zeker!

In alle metingen die we kunnen doen om doelen voor afvallen te concretiseren wordt de belangrijkste vaak vergeten: het subjectieve doel. Waarom wil je afvallen? Waarom wil je lijken op dat model, waarom wil je in dat maatje passen? Waarom wil je een sixpack? De echte hamvraag hierin is dan ook: als je gaat voor dat sixpack maar vooral als je het bereikt hebt, ben je dan gelukkig? Ben je dan blij met wie er terugkijkt in de spiegel, en hoe je leven is ingericht. Maar bovendien: wat je ervoor hebt moeten laten? Kwaliteit van leven is iets waar we ons nu juist op kunnen focussen. Ik kan eigenlijk niet wachten om straks weer met vrienden gezellig te barbecueën (met veel te veel eten), ijsjes te halen bij de lekkerste ijssalons, pizza en biertjes op het terras… 

Uiteraard zal ik niet ontkennen dat gezondheid bij onze kwaliteit van leven bijdraagt. Wanneer we te veel gewicht met ons meedragen voelen we ons daar vaak niet gelukkig bij. Misschien kun je wel dingen niet ondernemen die je graag zou willen, je kwaliteit van leven is dus minder. Dan kom ik eigenlijk terug op mijn punt: de getallen op de weegschaal gaan er niet voor zorgen dat jij een halve marathon met plezier gaat uitlopen, dat je daarna trots bent op jezelf. Je kunt misschien dan na het afvallen in dat leuke jurkje maar wat als je er niet mee uit eten kunt, want je kunt er niet in eten? Als je denkt dat die bikini in mooi staat als je 10 kg bent afgevallen maar je voelt je nog steeds net zo als 10 kg zwaarder? Afvallen en vooral letten op de cijfers op de weegschaal of van je vetpercentage kunnen leiden tot geobsedeerd gedrag rondom eten en drinken. Misschien herken je dit nu al: die paaseitjes die op tafel stonden toen je op bezoek ging waren steeds tegen je aan het fluisteren. Je bleef er maar naar kijken of aan denken. Dit is eigenlijk al niet helemaal pluis… Dan maar niet meer op bezoek? Of alle feestdagen overslaan?

Er is dus meer in het leven dan binnen een bepaald kader vallen, een perfect BMI of een droog lichaam voor de vakantiefoto’s. Ik zeg niet dat er iets mis is met deze doelen maar vaak ligt hier de eigenlijke snakkende vraag niet. Wanneer ik denk aan wat ik graag zou willen dat er in gedachten bij mijn naasten opkomt als ze aan mij denken hoop ik dat het gaat om hoe gezellig ik ben, hoeveel leuke momenten we samen hebben gehad. De lekkere etentjes, de wandelingen die we gemaakt hebben en de mijlpalen die we samen hebben gevierd. Hoe wil jij herinnerd worden, hoe wil jij nu in het leven staan. Dat geeft het leven kwaliteit, daar halen we ons geluk uit.

Wat geeft jou kwaliteit van leven? Op welk vlak zou jij dit willen verbeteren of veranderen? Bewegen kan hier zeker bij helpen, maar lekker in je vel zitten staat niet gelijk aan gewicht omlaag. Loop je hierin vast en/of wil je graag een keertje sparren met een van onze trainers? Stuur ons een bericht, wellicht heb je een voorkeur voor een trainer. Geef dit dan aan! We helpen je graag, nu maar ook als we weer opengaan. Zullen we samen jouw doelen gaan opstellen, en daarmee jouw geluk voorop zetten?

 

Roos de Quaij