Terug naar home

Column van Roos – Klappertandend je eigen kachel worden: ice, ice, maybe?

Klappertandend je eigen kachel worden: ice, ice, maybe?

Afgelopen tijd hebben we prachtig weer gehad, met soms zelfs temperaturen van 19 graden! Het zonnetje scheen volop en strak blauwe luchten. Zelf heb ik al regelmatig hardgelopen in korte broek en meerdere keren zonnestralen mogen meepakken om de winterse witheid weg te werken! En dan toch ga ik de temperatuur even naar beneden schroeven…

Deze blog en komende maand wil ik in het teken zetten van cold water exposure. Inmiddels is Wim Hof bij iedereen al wel een keer

Roos de Quaij

onder de aandacht gebracht, de man die fluitend in ijsbaden gaat zitten en er nog van geniet ook! Met meerdere boeken en al jarenlange workshops heeft hij uitgebreid om via zijn academy trainers op te leiden. In de zomer van 2020 begon ikzelf met koud afdouchen en afgelopen augustus kreeg ik een workshop cadeau voor Wim Hof Breathing, gevolgd door een ijsbad. Dit vond plaats in Ijmuiden, op een te gekke locatie bij Makai Beach op het strand onder instructies van Noå. Geïntrigeerd door zijn verhaal maar ook de toegankelijkheid voor de vele vragen die ik had nadien over alles wat ik voelde en beleefde in mijn lichaam maakt dat ik jullie graag (letterlijk) kennis wil laten maken met deze bijzondere man!

De stroming van Noå

In de workshop zelf vertelde Noå kort over waarom hij de ademhalingstechnieken en het koude water gebruikt, een eerlijk en open introductie waarbij de reden van zijn passie naar boven kwam. Maar als ik in het interview vorige week vraag “wie is Noå en hoe ben je hier gekomen?” komt er meer achter weg, een nieuw laagje Noå waar ik kennis mee maak. Want voormalig topsporter, ultra (trail) duursporter, bondscoach, bekend Personal Trainer enzovoort, enzovoort is een behoorlijk indrukwekkend CV als je het mij vraagt… Laat staan de samenwerkingen met grote namen zoals Netflix en On Running zijn maar een greep van hoe gedreven hij te werk gaat om het woord over te brengen.

In 2015 na een barre mountainbike tocht in Ijsland werd hij uitgedaagd om in 3 dagen tijd 150 km te gaan hardlopen met enorme hoogtemeters als bijkomstigheid. Hard in training hiervoor krijgt hij begin 2016 een zware hersenschudding na een val met de MTB en kan 3 maanden vrijwel niks. Hij zei gedag tegen de challenge en ging herstellen. Echter kwam kort na herstel de volgende klap: de ziekte van Lyme. Voordat dit geconstateerd wordt is hij vele jaren verder en onmacht is heftig aanwezig… In 2018 wordt eindelijk maar toch de chronische ziekte van Lyme geconstateerd. Na eerder al kennis te hebben gemaakt met koud water herinnert hij zich wat de voordelen hiervan zijn en implementeert dit in zijn herstel. Samen met de Wim Hof ademhalingsoefeningen weet hij het zover te krijgen dat de Lyme inactief raakt en vrijwel ondetecteerbaar is. Sporten ging niet meer op topsport niveau maar hij kon veel weer oppakken waar hij van geniet. De passie om dit over te brengen naar meer mensen maakte dat hij zich begin 2019 inschreef bij de Academy van Wim Hof en startte met de trainingen. 

Wat er voor mij in het interview uitsprong was toen hij sprak over het ongemak van Lyme. Want als topsporter weet je wel wat ongemak is, toch? Ik ben geen topsporter maar train met regelmaat en discipline en soms ook zeker tot de gaatjes… Ongemak hoort erbij, het is een mindset die je instelt om ermee om te gaan. Maar de onmacht en onwetendheid van wat er aan de hand was maakte dat het ongemak anders was dit keer. Want hoeveel weegt het mentaal als je geen perspectief of verklaring hebt? 

Nu snappen jullie denk ik wel waarom ik dit graag met jullie wil delen. Het grootste deel van de mensen die dit leest zal in zijn leven voor bepaald ongemak komen te staan, of je een verklaring hebt of niet. Mindset en omgevingsfactoren geven ook nog smaak aan het gerecht wat je voor je kiezen hebt gekregen… 

Bibberend onder de douche

Waarom zou je jezelf blootstellen aan koud water? De voordelen zijn makkelijk te vinden wanneer je dit op Google intikt maar de punten die ik het belangrijkste vind zijn de volgende:

Op korte termijn geeft het je direct een super gevoel. Serotonine komt vrij waardoor je je even enorm krachtig en happy voelt! Zelf ervaar ik dit dubbel wanneer ik ook nog eens buiten in de natuur ben (dus in open water), de extra prikkel van de geluiden en het groen om me heen voelen voor mij als geluksmomenten. 

Op lange termijn werkt dit voor je immuunsysteem. Kort door de bocht: je maakt meer witte bloedlichaampjes aan. Dit zijn de kleine strijders in je lijf die het gevecht aangaan met virussen, bacteriën en alles wat we niet in ons lichaam willen hebben!

Het koud water zorgt dus voor de witte bloedlichaampjes terwijl de ademhalingstechniek zorgen voor de rode bloedlichaampjes.* Dit zijn de rakkers die zorgen dat er meer zuurstof door de bloedbaan getransporteerd wordt. Met sporten niet geheel onbelangrijk: hoe meer zuurstof er naar je spieren kunnen, hoe langer (en zwaarder) je door kunt gaan.

Koud kunstje

Lijkt het je nou leuk om hiermee kennis te maken? Ik hoop dat je nu staat te popelen om deze uitdaging aan te gaan want samen met Noå wil ik voor leden en niet-leden van Sportrade een workshop organiseren! Het bezoek van deze Viking staat gepland op 22 april, om 17:45 uur verzamelen bij Sportrade zodat we om 18:00 uur kunnen beginnen. We zullen starten met de ademhalingsoefening in de groepsleszaal van Sportrade waarna we het koude water in gaan bij het Paterswoldsemeer. Na afloop staat er thee met wat lekkers klaar en is er mogelijkheid om eventuele vragen te stellen of om over deze ervaring na te kletsen.

Geef je dan op via https://www.inwardtravel.nl/events/cold-water-challenge-sportrade 

Wanneer je met twee personen opgeeft zit er een korting aan vast. De workshop gaat door wanneer we minimaal 20 aanmeldingen hebben dus nodig vrienden, familieleden of buren uit! Maar ook wanneer je alleen komt, ben je meer dan welkom en wordt je warm ontvangen (woordgrapje moet kunnen).

Twijfel je nog? Schroom niet om vragen te stellen. Maar ook als het je niks lijkt maar je bent toch wel een beetje nieuwsgierig ben je altijd welkom om te vragen! 

*Let op: ga de twee elementen niet combineren. Dit is uiterst gevaarlijk!