Terug naar home

Column van Roos – Hot Girl Summer of Healthy Girl Summer?

Hot Girl Summer of Healthy Girl Summer?

Het is weer zover: de zomer is aangebroken, vakanties zijn begonnen en het mooie weer is al een paar keer flink doorgebroken. Zelf heb ik al een aardig tintje meer beige op de huid zitten en ben helemaal in mijn element met de zonnige dagen waarin ik kan zwemmen, lezen en rusten aan de waterkant. Maar ook ik heb elk jaar wel een drempeltje over te gaan wanneer ik weer mijn bikini aan trek. Ben ik happy met wat ik in de spiegel zie?

Times are changing…

Door de druk van de maatschappij wordt ons veelal opgelegd om er op een bepaalde manier uit te zien, in (sport)kleding maar ook de “bikinibody” ready zijn tegen de tijd dat de eerste zonnestralen er weer zijn. Nu ik al een aantal jaren meer interesse heb in de health- & fitness industrie zie ik dat er een shift gaande is. Ondanks dat de berichten wisselend en daardoor verwarrend kunnen zijn wordt er in mijn beleving meer de nadruk gelegd op gezondheid in plaats van uiterlijk. Iets wat ik altijd zal toejuichen, want gezondheid is een gevoel. Gezond zijn en voelen heeft geen standaard uiterlijk (wat er ook beweert wordt!) en hoe je je voelt is altijd belangrijker dan hoe je er uitziet. Zo is er ook voor mij dit jaar een persoonlijke grote shift gaan plaatsvinden op dit gebied. Ik kijk meer naar wat mijn lichaam kan en voor me doet en uit dankbaarheid maar ook motivatie om die dingen te doen, leef ik op de manier die het complimenteert. Zie ik er anders uit dan vorig jaar? Naar mijn beleving wel. Maakt het uit? Dit jaar voor het eerst niet. Doordat ik anders met mijn gezondheid om ben gegaan zijn ook andere doelen bereikt en waar ik vanuit hier naartoe wil. Het doel van physique is meer naar de achtergrond en wanneer ik nu op het strand lig met een andere physique ben ik dankbaar voor wat mijn lijf allemaal voor me doet, welke omstandigheden het ook voor de kiezen heeft gekregen. Dit zie ik terug in hoe ik eet: ik ben al langere tijd geleden gaan samenwerken met een voedingstherapeut (Coach Henk-Jan Dolsma van Boemerang Coaching) en ben gaan eten om mijn lichaam te ondersteunen in wat ik het laat verduren en ben daarmee functioneler naar mijn voeding, sport maar ook mijn uiterlijk gaan kijken.   

Verschil moet er zijn

Toch wil ik benadrukken dat het niet erg is om te sporten voor je physique, prima als dat je doel is. Wees alleen wel realistisch met wat je doel dan precies is. Als je een plaatje hebt en er zo uit wil zien kan ik je bij deze vertellen dat het niet gaat lukken. Iedereen is anders en hoe jij er met 25% vet eruit ziet, ziet er misschien heel anders uit bij een ander. Doelen om bijvoorbeeld meer definitie te krijgen in je armen of benen zijn meer gefocust op hoe jij jouw lichaam kan veranderen zoals dat bij jou past. Je kunt dan ook taakgerichter werken (lees een aantal blogs terug hierover) en door middel van specifieke opbouwende schema’s die definitie gaan creëren. 

Daarnaast wil ik je op het hart drukken dat naast je jezelf, ook een ander niet moet vergelijken met jou. Ik weet nog goed dat ik eerdere jaren op het strand lag en dacht: “Kijk die vrouw, zie ik er ook zo uit? Zo wil ik er écht niet uitzien!”. Wanneer je anderen beoordeelt (of eigenlijk veroordeelt) geeft dat meer aan waar jouw eigen onzekerheid ligt en dat je die delen van jezelf niet waardeert, respecteert en van houdt. Nu kijk ik op het strand en denk ik: “Wat heerlijk dat we toch allemaal zo anders zijn!”. Landschap en natuur ervaren we ook niet als mooi wanneer alle oppervlakken hetzelfde zijn, als we maar één diersoort zouden hebben rondlopen. Geniet dus van het verschil die we hebben met anderen. Ieder mens is uniek.

Maar word je leven er veel leuker van?

Besef je ook goed dat heel veel mensen die er op een bepaalde manier uitzien zoals op Social Media daar enorm veel voor laten. Er zijn namelijk weinig mensen die elke avond aan de uitgebreide borrel kunnen en daarnaast ook compleet gespierd uit kunnen zien, laat staan goed genoeg herstellen om in hun sport en werk optimaal te presteren. De buitenkant zegt niet altijd wat over de binnenkant alleen zien we wel wanneer iemand zijn gezondheid vooropstelt en content is met hem/haarzelf. Er komt een bepaalde “glow” over iemand heen waar binnenkant naar buiten straalt.

Dus wanneer je deze zomer lekker op vakantie gaat en je betrapt jezelf erop dat je niet happy bent met je uiterlijk, bedenk dan wat je op dat moment kan doen om je lekkerder te gaan voelen. Hoe kun je het bedanken, op dat moment? Of hoe zie je dat voor je als je terug bent van vakantie? Je lichaam brengt je elke dag meerdere keren van A naar B, herstelt als het ziek is, herstelt als je een avondje doorgezakt hebt of juist jezelf (te ver) gepusht hebt met sporten en gierende spierpijn hebt. Het geeft signalen wanneer je opgebrand bent, rust nodig hebt en het herstelt zich ook hier weer van zolang jij het de dankbaarheid geeft die het nodig heeft maar bovenal: die het verdient! 

Dan rest nog de grote hamvraag: wordt dit voor jou verlangen of streven naar een “hot girl summer” of sluit je bij mij aan voor de “healthy girl summer”?

Weet je niet hoe je voor het laatste moet gaan, maak dan gerust een afspraak zodat we je kunnen helpen met een sportschema, een weekoverzicht en misschien wat handige wissels voor je voeding!

Roos de Quaij