Hoe goed ben jij uitgelijnd?
Misschien ken je het wel: je staat op een ladder en je kijkt naar beneden en je voelt je plotseling wankel. Of je zet een stap achteruit en het voelt net of je op een losse steen staat te balanceren. Het kan zelfs zijn dat dit eerder veel beter was maar na een periode van blessure of ziek zijn is het ineens verslechterd. Waar komt dit precies door? En wat kun je eraan doen?
Propriocepsis
Lekker woord voor galgje, vind je niet? Moeilijk woord maar een erg onderschat doel om te trainen. In de volksmond wordt het ook wel “positiezin” genoemd: het besef van de positie die je lichaam heeft in een bepaalde ruimte. Het woord propriocepsis stamt af van de Latijnse woorden proprius en perceptie. Perceptie is zelfwaarneming. Proprioceptie is eigenlijk een zintuig, een erg belangrijk zintuig voor de balans en motoriek van het lichaam. Iets wat we niet vaak genoeg trainen en zo zie je soms ook dat zelfs de meest sterke jongens vervolgens op een balance board een oefening moeten doen ze omvallen. Er is veel wat je met spieren kunt compenseren maar balans is daar niet altijd een onderdeel van.
Verstoorde balans
Het kan zijn dat je na een tijdje ziek zijn (ernstig of mild) een verminderde balans hebt. Of misschien kamp je al een tijd met een blessure of andere pijn. Door het “obstakel” kunnen signalen niet goed worden doorgegeven aan de hersenen en raakt je balans verstoord. Wanneer dit weer mogelijk is (de pijn is weg, de blessure is over of je bent genoeg hersteld om te sporten) moet dit zintuig hier weer op afgesteld worden. Het kan zijn dat je dan aan een oefening begint en totaal niet meer het gevoel hebt dat je in lijn staat met je lijf, de bewegingen die eerder zo gemakkelijk gingen voelen wankel en onstabiel… is dan al je harde werk in de prullenbak?
Train de trainer
Ja, ook ik heb hier meerdere keren last van gehad. Zo komen we dit allemaal wel eens tegen in ons leven, het hoort erbij: het leven is niet lineair met strakke lijn omhoog en zo dus ook in het sporten. Maar ook ik weet dat het best moedeloos kan voelen als je van de regen in de drup terecht komt. Om mijzelf als voorbeeld te nemen: ik had last van een blessure, werd hiervoor behandeld bij een professional en na een behandeling was de pijn zó erg dat ik van de pijn bijna niet kon lopen, zitten of staan. Ongeveer anderhalve week later met veel rust en aan de beterende hand ging ik samen met mijn fysiotherapeut oefeningen doen en man, o, man… Het viel me vies tegen zal ik je zeggen. Balans was verstoord, dat wat eerder makkelijk ging was nu een opgave. Ik bouwde weer op en kon nog een leuke wedstrijd meepakken om vervolgens een aantal dagen daarna een nieuw pijntje te ondervinden. Voor ik hiermee naar de fysiotherapeut kon werd ik ziek en lag een paar dagen thuis op de bank uit te zieken. Eenmaal weer hersteld stond ik weer onderaan de berg… Emmertje vol regendruppels! Ik weet dus precies hoe ontmoedigend deze obstakels kunnen zijn. Wat mij heel erg hielp was (juist als trainer!) dit te bespreken met een andere sportprofessional. Mijn trainers en coach maar ook mijn fysiotherapeut kregen mijn onzekerheden en frustraties van mij voorgeschoteld. Er is niet altijd een oplossing maar soms kan het wel fijn zijn om dit even te delen, soms krijg je namelijk ook te horen dat de mensen tegen wie je op kan kijken dezelfde hindernissen hebben gehad of doormaken.
Ja, het is even enorm sh*t maar ook hier kom je weer bovenop met de discipline die je in jezelf hebt en waarmee je hiervoor zo ver bent gekomen.
Hoe kom je uit de drup?
Als je af en toe eens goed oplet zie je de fysiotherapeuten van fysiotherapie Willems wel eens hun patiënten gekke oefeningen laten doen op balans-ballen, op één been en andere fratsen. Dit is allemaal om spieren en pezen aan te sterken maar vooral ook om die balans weer terug te krijgen. Je spieren en de neuronen die signaaltjes geven aan je hersenen worden hiermee in samenspraak gebracht om te zorgen dat de propriocepsis wordt geoptimaliseerd. Dit samen met een goede core stability maakt dat je enorm sterk en stevig in je schoenen gaat staan. Betekend natuurlijk niet dat je perse een afspraak bij de fysiotherapeut moet maken als je terugkomt van een griepje… Maar een aantal weken iets rustiger opbouwen naar je oude niveau, in combinatie met wat meer oefeningen die gericht zijn op je balans en core stability maken dat je terugveert van wat je dan ook voor je kiezen hebt gehad.
Ben jij door ziekte, blessure of om wat voor reden dan ook kort- of langdurende periode uit de running geweest en daardoor wat onzeker of instabiel geworden? Geef dit aan als je met ons een afspraak maakt voor een schema of intake. We helpen je graag met het opbouwen naar een (wederom) uitgelijnde jij, stap voor stap. Ben jij een gebalanceerde versie van jezelf?