Terug naar home

Column van Roos – Getting back in the swing of things

Getting back in the swing of things

Ibiza, Ardennen of Zeeuwse kust… De meesten van jullie zijn weer terug van vakantie en ik hoop vooral dat iedereen tot in zijn of haar tenen heeft genoten! Misschien ben je wel van sporten op vakantie maar zo niet dan is dat echt geen zonde, geloof mij. Het is zelfs best wel goed om je lichaam af en toe even volle rust te geven. Wellicht liep je wel wat op je tandvlees de laatste tijd voordat je met vakantie ging, deed je lichaam soms wat meer zeer of was je meer vermoeid dan normaliter van een soortgelijke week. Hartstikke goed dat je even lekker die rust hebt gepakt van privé, werk en sporten. Kan ik alleen maar aanmoedigen!

Gulzige kater geweest?

Die biertjes, cocktails en/of wijntjes smaken toch écht anders (lekkerder) op vakantie. Ook het eten is vaak heerlijk, super vers en smaakt des te lekkerder daar waar de mensen een andere taal spreken en waar de zon volop schijnt. Als je het er echt even goed van hebt genomen kan het zijn dat je wat bent aangekomen. Maar ik weet ook dat het des te verleidelijker is om keihard te gaan sporten zodra je terugkomt. Jezelf misschien in die zin een beetje afstraffen voor de “zondige” weken die je hebt gehad. Kans zit erin dat je denkt dat je weer alles op precies het pre-vakantie gewicht kan zetten, want je voelt je immers fit en bijgetankt! Terug in routine, lekker weer alles in regelmaat. Hatseflats!

Take it easy, tiger

Ben jij die hoge stapel loper? Even kalm aan dan, is de kern van de boodschap. Het is prima dat je weer volle motivatie hebt om back on track te gaan alleen wees je er bewust van dat je lichaam verder herstelt is dan wat het nodig had van de laatste training. Je spierkracht zal misschien wat afgenomen zijn en alleen omdat het tijdens je eerste keer sporten allemaal erg makkelijk aanvoelt of je kunt er wel doorheen drukken, betekent niet dat je lichaam daar wel zo blij mee is. De kans dat je gierende spierpijn hebt de volgende dag is vrij groot. Begin dus echt een paar kilo lichter dan je gewend was, doe dit even voor een dikke week/twee weken (afhankelijk van hoe vaak je komt sporten in de week). Probeer de bewegingen langzaam uit te voeren, daar haal je je prikkel echt al fors uit.  

Hobbel de bobbel…

Maar het kan ook zijn dat je door die extra kilootjes je erg onzeker voelt, door de leefstijl op vakantie je juist geen zin hebt om te komen sporten en enorme “holiday blues” ervaart. Is de drempel voor jou juist heel hoog en mis je motivatie of zelfverzekerdheid om weer de fitnessvloer op te komen? Samen met al mijn collega’s kunnen wij ons hier echt wel in vinden. We ervaren dit allemaal wel eens in ons leven, je bent niet alleen. Het is niet zo omdat je sportief bent of omdat sporten in je routine zit dat het altijd volle bak motivatie betekent. Net als voor het eerst je aanmelden bij een sportschool, wegwijs leren waar alles staat en hoe alles moet is weer beginnen na een periode niet sporten ook een drempel die je maar weer moet trotseren. 

Een aantal tips voor jou om deze misschien wat te verlagen:

  • Spreek met iemand af om te komen sporten. Soms kan dit de stok achter de deur zijn om nu toch wel echt te gaan maar het kan ook zijn dat je je dan minder onzeker voelt want je staat er niet in je eentje! 
  • Als je met iemand afspreekt om te sporten kan het helpen als je samen het schema doorloopt. Misschien vind diegene het prima om jouw schema te doen en kun je elkaar mooi afwisselen op de apparaten. Zo kun je ondertussen een kletsje maken en haalt het de druk er wat af!
  • Begin met een groepsles. Zo sta je op tijd, moet je reserveren plus er staat een trainer jou te motiveren. Wellicht is dit even het kleine zetje dat je nodig hebt, misschien ook wel voor een paar weken. No problemo, als het maar helpt!
  • Maak een afspraak bij een van onze trainers. Om je schema opnieuw door te nemen of om die stok achter de deur te hebben. Zeg bij het maken van de afspraak of het gaat om een schema doornemen of juist om als stok achter de deur te hebben. Zo weten wij ook dat we je verwachten en rekenen wij erop jou te zien! We horen dan uiteraard ook graag hoe je vakantie is geweest 😉 
  • Ook als je toch uit jezelf komt maar je loopt naar boven en het overweldigd je; spreek een van ons aan. We maken het je graag op je gemak met een praatje. 
  • Kom, mits het lukt, als je nog vakantie hebt. Zo heb je niet én de drempel van weer naar werk gaan én weer naar de sportschool. Het kan zelfs de drempel om weer aan het werk te gaan verminderen doordat je al een hobbel hebt overwonnen.

Welke van de twee sporters je ook bent, het is helemaal oké! Jij bent helemaal oké. Met of zonder motivatie, met of zonder hobbel. We weten precies hoe beide kanten kunnen voelen en schroom dus ook niet om hulp in te schakelen via ons, je staat niet alleen in weer terugkomen naar je ritme. 

En als je wat afgeremd moet worden helpen wij je ook graag met uitzoeken welke gewichten nu na je vakantie passend zouden zijn, samen komen we er wel uit. Dus… Zien we jou snel weer bij Sportrade? Wij kijken er naar uit!