Terug naar home

Column van Roos – De wereld verandert, verander je mee?

De wereld verandert, verander jij mee?

Zoals elk jaar begint het nieuwe jaar met een enorme lading aan reclame en campagnes die je om de oren vliegen. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik kan de Weight Watchers reclame niet meer zien! Alle tegenstrijdigheid (“ga afvallen!” naar de “maar omarm jezelf zoals je bent!”) maken ook dat ik soms niet meer weet hoe de wind staat! 

Misschien wat hypocriet, want ik wil jullie in deze blog eigenlijk een beetje richting een beweging leiden… Zoals sommigen van jullie weten is vooral in Engeland en Amerika de maand januari bekend als Veganuary en hier zou ik graag ook een beetje op willen voortborduren, mede omdat in maart een hele toffe week te wachten staat!

Januari is inderdaad al bijna voorbij maar net als Valentijnsdag niet de enige dag mag zijn dat je je liefde aan elkaar toont, vind ik dat bewustwording van hoe je leeft (buiten je voedingskeuzes om) niet alleen in januari geldt. Het is dan ook niet mijn intentie om je heel hard aan te sporen tot extreem veganist te worden of als activisten elke zondag op een plein in Nederland te gaan staan protesteren. Persoonlijk sta ik voor bepaalde standpunten maar ik blijf het belangrijk vinden dat iedereen doet wat voor hem of haar goed voelt. Wel vind ik dat als het gaat om keuzes en standpunten die ons leven beïnvloeden bewust gemaakt moeten worden. Zo weten we allemaal dat we van roken enorm ziek kunnen worden, deze kennis is inmiddels lang en breed overgebracht en staat notabene op de pakjes sigaretten. Maar kennis kun je ook zelfstandig opdoen en hieruit een standpunt vormen in plaats van meegaan met wat er gezegd wordt in je omgeving of door een grote groep. 

Wanneer het gaat om de status waarop onze aarde zich bevindt begint er toch steeds meer algemene kennis te komen bij iedereen. Als het gaat om klimaatcrisis, de invloed van de vleesindustrie en de opkomst van de elektrische auto zijn allemaal voorbeelden hiervan. Zo ook de pandemie. Die is er niet voor niets, blijkt wel weer… We zijn ons mooie ronde paradijs aan het uitputten en dat doen we niet alleen door heel veel te rijden of natuur te vervangen met gebouwen. Dit doen we op meerdere manieren, zo ook door de overmachtige vlees- en zuivelconsumptie, door het vele (eenmalige) gebruik van plastic en door de enorme hoeveelheid onnodige kleding die we kopen. 

Transitie komt met de tijd

Inmiddels alweer 6 jaar geleden kwam ik via reclame in mijn mailbox bij de Nationale Week zonder Vlees. Ik was op dit punt wel iets bewuster van mijn inname en had zelf al het begin gemaakt met eenmaal per week geen vlees te eten tijdens de avondmaaltijd (ik studeerde nog dus vis was te duur en at ik vrijwel niet). Ik verwachtte dat ik enorme moeite zou hebben met inspiratie voor avondmaaltijden, maaltijden te hebben die niet genoeg zouden vullen of dat ik van die vreselijk droge “hondenbrokken” als vleesvervangers moest gaan eten. Die toen ook nog eens enorm overpriced waren! De campagne van de Nationale Week zonder Vlees gaf voor elke dag een recept als inspiratie, goed gebalanceerde maaltijden die goed uitgedacht waren qua voedingsstoffen. Na deze week ging ik over naar nog maar eenmaal per week wél vlees te eten (‘s avonds), naar geen vlees meer overdag, naar eenmaal per maand een keer vlees bij het avondeten en sinds 2 jaar eet ik helemaal geen vlees meer. Deze transitie is dus met een aantal jaren gegaan, dit is niet van de een op de andere dag “cold turkey” (lekkere woordkeus hè?) tot stand gekomen. Net als met alle grote veranderingen in je leven zijn tussenstapjes de beste manier om op het blijvend en voor lange termijn aan te passen. 

Dit jaar gaan ze een stapje verder!

De Nationale Week zonder Vlees is weer in maart (7 t/m 13 maart) en dit jaar gaan ze een stapje verder en is het ook de week zonder zuivel! Ik vind het prachtig om te zien hoe het ons zo makkelijk wordt gemaakt om ook deze verandering steeds wat vaker in te zetten. Er is namelijk zo ontzettend veel aanbod bijgekomen de laatste maanden. Een lieve vriendin van mij, Judith, inspireert me geregeld doordat ze op Instagram (onder het account van @bonusvegan) de veganistische aanbiedingen van de week per supermarkt/drogist online zet, elke week nieuwe veganistische producten die in de schappen zijn gekomen uitlicht en ook door haar samenwerkingen met bepaalde merken die milieubewust en veganistisch zijn extra bewustwording te creëren. Soms zijn we zo vastgeroest in wat we kennen dat we niet eens kijken naar nieuwe mogelijkheden. Zo mocht ik een halve zak heerlijke “kip”stukjes uitproberen van de Peasmakers die Judith over had, de lekkerste die ik tot nu toe gehad heb! Als ik later groot ben en meer voorraadruimte heb, dan weet ik het wel…

En nu ben jij aan zet…

Het is niet zo dat ik nu van je vraag of jij hetzelfde pad gaat bewandelen die ik heb genomen. Absoluut niet, iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, beweegredenen en mening. Dit is iets waarom de mens zo mooi is, in mijn ogen. Echter wil ik wel meegeven dat het niet alleen het minder/niet consumeren van vlees het enige is wat jij kunt doen om de wereld een beetje te helpen te blijven bestaan en misschien wel te herstellen! Zo wil ik hieronder een aantal mogelijkheden meegeven:

  • Probeer bijvoorbeeld eens een nieuwe vleesvervanger, plantaardige producten of veganistische kaas. Zelf probeer ik wel eens wat nieuws omdat het in de aanbieding is en ik het zo leuker vind om nieuwe dingen te proberen, soms is het niks en soms raak ik juist enorm enthousiast! Vaak zie ik mensen langs de schappen lopen en die schieten gelijk naar wat ze kennen. Stap eens uit je comfortzone van de standaard “Wat de boer niet kent dat eet ‘ie niet” en zoek een leuk recept op. Of pak juist een van je lievelingsgerechten waarbij je makkelijk het dierlijke product kunt vervangen. Er zijn tegenwoordig ook heerlijke desserts te krijgen, kant en klaar als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Of wees lekker creatief!
  • Schrijf je gratis in voor de Nationale Week zonder Vlees en ontvang recepten zodat je er niet eens over na hoeft te denken! Ik begrijp het als je vlees enorm lekker vindt maar daag jezelf eens uit om wat nieuws te proberen, het is maar een week uiteindelijk. Stel jezelf kritische vragen; hoe voel ik me? Mis ik het echt zo erg als ik gedacht had? Laat je brein creatief de loop nemen hoe je bepaalde gerechten misschien wat vaker plantaardig kunt maken.
  • Koop minder plastic. Ja ja, dat weten we allemaal wel… Maar ga bijvoorbeeld eens naar de markt op een zaterdag om daar bij de groenteboer wat boodschappen te halen. De kruidenkraam op de markt in de stad (Groningen) vult bijvoorbeeld bepaalde zakken thee met korting bij als je de oude zak meeneemt! Maar zo kun je ook je plastic wattenstaafjes vervangen voor die met papieren staafjes. Het is maar een paar cent duurder maar je maakt een verschil. 
  • Kijk eens naar verzorgingsproducten die veganistisch zijn. In veel producten zit varkensgelei als bindmiddel of wordt het op dieren getest. Wil je wel graag honing of eieren hebben? Zoek eens uit of je het lokaal kunt krijgen en hoe diervriendelijk deze producten worden geproduceerd en aangeboden. Ga het gesprek aan met de boer of imker, misschien heb je wat gelezen of gezien en vraag eens na hoe het zit bij hun bedrijf.
Perfectie is een illusie

Dit is iets wat denk ik op elk gebied toepasbaar is, noem er maar een… Ook wat betreft duurzaamheid, milieubewust leven en voedingsstijl kan het niet perfect zijn. Dit moeten we ook niet willen. De verwachting hiervan geeft alleen maar frustratie en de uitkomst is dat we niet meer naar hetzelfde doel toewerken. Ik ken namelijk niemand die de aarde graag kapot wil zien, ik wil niets liever dat ikzelf maar ook de generaties na mij de wereld kunnen zien zoals ik dit nu al heb mogen beleven. Mooie reizen kunnen maken en de indrukken mogen krijgen van de parel waar wij op wonen is iets wat ik iedereen toewens, want mensen: wat zijn we al rijk als we om ons heen kijken!

Het kan best lastig zijn om een overstap te maken of om überhaupt een begin te maken. Dit is waarom de Nationale Week zonder Vlees zo’n leuke beweging is. Ik heb het erg laagdrempelig ervaren en daardoor ook zelf kunnen uitbreiden zoals ik dat wilde, in het tempo dat voor mij goed was met steeds meer bewustwording door opdoen van kennis. 

Maak dit jouw jaar van meer bewustwording, over jezelf en je leven maar ook je omgeving…  

 

Wil je hier meer tips in? Laat het me dan weten. Ik sta open om vragen te beantwoorden, je door te verwijzen of simpelweg het gesprek met je aan te gaan! 

 

Roos de Quaij