Terug naar home

Column van Roos – de feestdagen

Column van Roos

De feestdagen

Het is bijna Kerst, bijna Oud en Nieuw. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar door dit gekke jaar heb ik het idee dat we nog, maar in begin oktober zitten… Het jaar is langzaam voorbijgevlogen! En door alle nieuwe maatregelen heb ik ook niet het normale feeststemmingsgevoel.

Roos de Quaij

2020 is voor iedereen een moeilijk jaar geweest. Of het nou op financieel, sociaal of persoonlijk gebied was. We hebben allemaal uitdagingen moeten doorstaan, voor de een moeilijker dan de ander. Toen de sportscholen weer open gingen in juli hoorde ik veel mensen om me heen die in de eerste lockdown was aangekomen, streng waren voor zichzelf vanwege conditie die achteruit was gegaan en weer flink fanatiek aan de slag gingen. Herken je dit? Nu bij deze lockdown is het misschien lastiger om deze motivatie aan te houden, de weken voor de feestdagen worden sportscholen elk ander jaar drukbezocht. Maar nu… de domper op de feestdagen, het mindere weer en de drang om er op een bepaalde manier uit te zien, maar alles is anders... En dan lijkt het soms wel een competitie op Social Media wie er met de beste body of de meeste kilometers op Strava uit eenlockdown komt! Challenges vliegen je om de oren en het ene na het andere dieet komt voorbij.

Ho, ho, ho maar met opscheppen!

Deze blog is dan ook niet geschreven om je tips te geven hoe je jezelf het beste in toom kunt houden met de komende feestdagen. Dit jaar is voor ons allen allesbehalve een feestje geweest dus ik wil je graag meegeven dat je jezelf wat liefde en comfort mag geven in deze komende periode. Neem dat extra chocolaatje als je zin hebt wanneer het toegestane gezelschap bij je is. En als er nog een keer opgeschept wordt en het smaakt, laat de teugels dan vieren en geniet!

Tips voor de geest:
  • We vergeten soms hoe de mens een enorm gewoontedier is. Dit jaar hebben we op zulke korte termijnen onze routine en gedrag (meerdere keren) moeten veranderen wat niet in onze natuur ligt. Omdat het ons van buitenaf werd opgelegd door een pandemie betekend niet dat het niet zwaar of moeilijk kan zijn. Ja, we moeten het er mee doen en hoe hard we er ook tegenaan duwen, het zal de situatie niet veranderen. Maar af en toe even stilstaan bij hoe het nu is, wat het was, hoe vervelend de wereld nu is en daarmee even alles weer te relativeren. Dit is wat je gewoonweg nodig hebt als mens om momenten te verwerken!
  • Die laatste 3 á 4 dagen van het jaar waarin het draait om feestelijk eten en gezelligheid zou je jezelf zeker in deze tijd niet moeten onthouden in het lekkers waar je zin in hebt!
  • Als je negatieve gevoelens of gedachtes krijgt door dingen die je op Social Media ziet dan kun je (tijdelijk) die accounts even niet meer volgen of notificaties uitzetten wanneer daar wat geplaatst wordt.
  • Zoek contacten met de mensen die je goed doen voelen en die lief voor je zijn. Deze tijd is pittig genoeg, omring jezelf met warmte en gezelligheid. Ook als het via de telefoon is!
Tips voor je lichaam:
  • Haal geregeld lekker een frisse neus, wandel langs de huizen van de mensen die je lief vindt of maak (bos)wandelingen. Geniet van de natuur. Groen = goed!
  • Doe kleren aan die lekker zitten. Laat even los dat die ene leuke jurk of mooie broek nu niet past, het voordeel van zoveel mogelijk thuisblijven is dat het nu ook even niet hoeft!
  • Beweeg op de manier en hoe vaak dat je prettig vindt en aanvoelt. Slow down for Christmas als je geen zin hebt in HIIT of bootcamp!
  • Probeer te luisteren naar waar je lichaam behoefte aan heeft. Als dit de ongezondere opties zijn, dan zij het zo! Geniet dan ook volop van wat je neemt!

Ik hoop dat ik jullie hiermee een beetje een hart onder de riem heb kunnen steken en vooral heb kunnen overbrengen dat je in deze tijd extra lief mag zijn voor jezelf! Want laten we wel zijn, dit jaar heeft ons allemaal wel doen beseffen dat het leven kort is en we moeten genieten van de momenten die ons gegund zijn. En wil je graag hulp met je routine weer op te pakken na de feestdagen en de lockdown kun je altijd een afspraak maken! BijSportrade helpen we je graag om 2021 een gezond jaar voor jou te creëren. Maar voor nu willen wij je vooral toewensen dat je lekker geniet van wat kan en mag!

 

Roos de Quaij