Terug naar home

Column van Roos – Correct gecorrigeerd of schuldig aan vooroordeel?    

Correct gecorrigeerd of schuldig aan vooroordeel?                                                                                

Misschien herken je jezelf hier wel in: je ziet iemand een oefening doen in de sportschool en je denkt “diegene doet de oefening niet zoals het moet”. Misschien ben je wel zo iemand die er dan wat van zegt, tegen de sporter zelf of tegen fitnesstrainer die op de vloer rondloopt. Of misschien ben je zelf wel onzeker over hoe je eruit ziet als jij een oefening doet. Deze maand wil ik het dan ook hebben over waarom wij niet altijd corrigeren en waarom jij dat misschien ook wel niet moet doen (al is het in je hoofd).

In de sportwereld zijn er continu veranderingen en nieuwe onderzoeken bezig. De afgelopen jaren zijn er zoveel shifts geweest in inzichten van hoe te trainen en voor welke doeleinden. Zo heb ik zelf, naast de sportwereld op zich, ervaren dat er bijvoorbeeld in fysiotherapie een enorme verandering heeft plaatsgevonden in de manier van behandelen. Er wordt door sommigen minder gericht op symptoom bestrijden (soms wordt bijvoorbeeld pijn in je knie veroorzaakt door iets in je rug) en meer op sterker maken en daardoor de kink uit de kabel halen. Zo kunnen oefeningen die in de eerste instantie lijken op een krachtoefening juist een manier zijn om een spier losser te maken. Hoe iemand een oefening doet is dus geheel afhankelijk van de waarom.

Gelukkig zijn we allemaal mens, wat betekent dat bij iedereen de vooroordelen door het hoofd vliegen en voor sommigen is dat in de sportschool. Die vooroordelen die we over een ander hebben gaan vaak gepaard met de angst over (voor)oordelen die anderen over ons zouden hebben. Dit kan gaan over hoe we eruit zien in onze sportoutfit, of het rolletje vet wat ons in de weg zit die ene persoon ziet en wel zal denken… Over hoe het eruit ziet wanneer jij in het krachthonk staat, te squatten met “slechts” een stang of een paar kleine gewichten. En dan al die spiegels! 

Ja, veel prikkels en veel spanning. Geloof mij, ook ik heb al die gedachtes gehad. En nog steeds als ik wel eens in een onbekende gym, atletiekbaan of een training bij een nieuwe vereniging heb dan kunnen alle onzekerheden overmacht nemen. Maar heb je daar invloed op, wat een ander van jou denkt? In hele kleine mate wel. Hoe jij jezelf presenteert en reageert kunnen van invloed zijn op hoe anderen jou ontvangen. Maar wanneer jij jezelf bent, je best doet en laat zien waar jij plezier aan beleefd ben je te druk om zoveel na te denken over wat al die andere mensen vinden en denken over jou. Je hebt een behoorlijke taak aan waar nou echt jouw volle invloed in zit! En als je mijn blogs vaker leest dan weet je nog wat ik schreef over taakgericht te werk gaan. Dus de volgende keer dat jij naar de sportschool gaat, wat is je taak? Is je taak om te letten op wat anderen mensen van je vinden als jij een oefening doet in die ene sportoutfit? 

Ben ik dan nooit bewust van mijn omgeving tijdens het sporten? Zeker wel, alleen ik richt me meer op mijn taak. Mijn taak is mijn training, de oefeningen doen met een goede techniek. En ook ik zei een paar weken terug tegen mijn fysiotherapeut: “Ik voel me zo’n sukkel met die babygewichtjes, mensen denken vast dat ik een prut trainer ben als ze me bezig zien”. Zou hij hebben gezegd: “Ja, klopt. Dat is ook zo”? Alles behalve. Onzekerheden voelen en uitspreken is nodig om te verifiëren of ze grondig zijn of niet maar sta er ook voor open wanneer iemand dan tegen je zegt: “Dan maar babygewichtjes maar je legt nu de basis voor de komende jaren”. Neem het in je op en probeer 80 tot 90% van de tijd dat je bezig bent met dit soort taken dit te implementeren in je gedachtegang. Die andere 10-20% mag je onzeker zijn en zal de juiste persoon jou die mantra’s geven om weer 80-90% op door te gaan.  

Een blog die misschien wat misleidend begon over correcties tijdens trainen maar wat aantoont dat trainers ook een coachende rol (horen te) hebben. We staan er niet alleen maar om jou keihard te laten zweten zodat jij in die bikini body zit voor deze zomer, zeker niet als het onze eigen visie niet is.
En merk je dat je na het lezen van deze blog dit soort input nodig hebt om bepaalde drempels over te gaan? Maak dan gerust een afspraak, misschien niet eens zozeer om een sportschema te krijgen maar voor inzicht in voeding, leefstijl of een stukje omdenken. Misschien ken je wel iemand dit het eng vindt om een start te maken, iemand die misschien wel dit soort coaching nodig zou hebben. Dan mag ik goed nieuws mededelen!