Afsluiter van het jaar: all good things come to an end…
Daar was ‘ie weer: de laatste blog van dit jaar. Tevens zal dit de laatste zijn die ik schrijf voor Sportrade dus een dubbele afsluiting van mij! Ik heb met enorm veel plezier de afgelopen twee jaar voor mijn column geschreven maar helaas komt het tot een einde… Daarom staat het deze maand meer in het teken van wat ik jullie wil meegeven voor komend jaar maar ook voor komende tijden dan dat ik een specifiek onderwerp aankaart. Ik hoop dat jullie lezers genoten hebben en weet dat de column nog een tijd op de website blijft staan mocht je iets terug willen zoeken.
De piek na de kerstboom…
Na feestdagen zien we vaak een piek in mensen die komen sporten in de sportschool. Vaak is dit om al het vele lekkere eten eraf te sporten wat er is geconsumeerd tijdens de feestdagen en ook komt een groot deel natuurlijk sporten als goed voornemen. We zien jullie graag komen sporten, dat ten eerste! En er is niks mis met een goed voornemen, echter wel het willen vet verbranden om al dat eten er (zo snel mogelijk) af te krijgen. Het geeft in die zin niet dat je een paar dagen meer of anders hebt gegeten dan je gewend bent, daar kom je niet direct van aan (daar zijn namelijk zo’n 7000-8000 kcal EXTRA voor nodig). De reden dat je je misschien wat minder lekker in je vel voelt zitten dan voor de feestdagen kan zijn omdat je lichaam wat harder zijn best moet doen om het te verwerken, vocht kan vasthouden of wat opgeblazen kan zijn. Kom gewoon weer terug in je normale eetgewoonten, ga lekker naar buiten voor een wandeling en geef dat hardwerkende lijf de tijd om te verwerken. Kans is groot dat je na een aantal dagen weer “normaal” bent. Crash diëten werkt niet, dit zien we altijd en keer op keer… Je kunt niet vasthouden aan zó weinig eten en zóveel sporten van de een op de andere dag. Je gewoontes veranderen kost nou eenmaal tijd en werkt op kleine veranderingen zodat je brein ze letterlijk kan opslaan!
Mijn werkgever Hans zei zo eens: “Mensen worden niet dik tussen kerst en oud & nieuw maar tussen oud & nieuw en kerst.” Dik is dan wat kort door de bocht, maar je snapt het punt… Het gaat om wat voor structurele gewoontes je jezelf aanleert en behoudt in alle andere dagen van het jaar wat maakt dat even een aantal dagen per jaar wat meer of anders eten niet uitmaakt. Ikzelf heb enorm genoten van heerlijk eten wat voor me gekookt werd en een verrukkelijk dessert wat ik had gemaakt. Hoe ga ik ermee om? Ik gebruik dat eten: ik ga de komende weken trainen en gebruik het eten als brandstof, net zoals ik altijd doe. Twee weken vakantie van werk maar alle tijd om lange wandelingen te maken en meer halen uit de trainingen die ik doe vanwege meer rust en wat extra voeding van de afgelopen feestdagen.
Goede voornemens 2.0
Zoals ik al aangaf moedig ik juist iedereen enorm aan om goede voornemens te maken. Bedenk echter wel of het realistisch en haalbaar is, hoe hou je jezelf gemotiveerd? Denk misschien iets verder na over wat je wil bereiken dus ook hoe je het gaat bereiken en wat als er iets tussenkomt, hoe pak je het weer op? Dit vergt de nodige zelfkennis – hoe ga je om met tegenslagen of momenten van afleiding, stress, obstakels? Misschien ligt hier wel een voornemen, om jezelf wat beter te leren kennen. Ik wil dan vooral ook naast sportieve en gezondheidsgerelateerde doelen je aanmoedigen om te kijken wat je kunt doen voor je mentale welzijn. Een mentaal doel zou je kunnen zeggen. Afgelopen jaar heb ik meerdere keuzes gemaakt voor mijn hoofd en hart, een volgend laagje van mezelf ontdekt wat heeft bijgedragen aan mijn sportieve en fysieke doelen die ik had.
Lief voor jezelf is vaak ook lief voor de ander
Als je wat liever bent voor jezelf kun je vaak ook liever zijn voor anderen. Nog zo vaak hoor ik van klanten tijdens afspraken vooral een soort bestraffende toon naar zichzelf toe; waarom sporten anders is nu, waarom ze niet gesport hebben, wat er allemaal te gebeuren staat en dat ze nou eens “aan de bak” moeten, hoe irritant/vervelend het is als het soms niet goed genoeg gaat. Zelf ben ik aan het laatste ook heus wel eens schuldig maar ik kan daarover goed praten met mijn coach en trainers maar heb inmiddels ook genoeg zelfkennis om te weten waarom en wanneer ik hier moeite mee heb. Probeer hier vooral open over te blijven maar sta vooral ook open voor dit gesprek, hierin kun je weer een stukje over jezelf te weten komen of op een andere manier naar je (beweeg)patronen kijken. Zo sprak ik de laatste tijd met meer vrouwen over hoe onze energie en kracht fluctueert over de maand heen, zelfs wanneer zij richting de menopauze gaan.
Daarnaast zullen er door het jaar heen bij de een meer steady momenten zijn dan bij de ander. Wanneer je leven er met wat meer golven uit ziet is het van belang dat je leert mee te gaan met de deiningen in plaats van continu tegen de stroom in te willen zwemmen.
Crash and burn
Crash diëten werkt écht niet. Dit zien we altijd en keer op keer… Je gewoontes veranderen kost nou eenmaal tijd en werkt op kleine veranderingen zodat je brein ze letterlijk kan opslaan! En als je de opgeslagen gezonde gewoontes weer oppakt na de feestdagen dan is er niks aan de hand. Geloven in jezelf, je lichaam en je laten leiden wat gezond en goed voor je is; in mijn ogen is dat dé combinatie van al het bovenstaande. Je hebt een goed voornemen, je houdt je eraan en daarmee en daarin ben je voor jezelf. Lief zijn voor jezelf is namelijk niet altijd alleen maar chocola en een warm bad, lief zijn voor jezelf is ook doen waar jij je beter van gaat voelen (ook op lange termijn).
Ennnnn rust…
Iets wat ik afgelopen jaar enorm van heb geleerd is rust-doelen. Ik bekijk per dag wat en wanneer ik kan doen om mezelf momenten van rust te geven. Hoe dit eruit ziet en hoe lang verschilt per dag maar het is een non-negotiable. Zo las ik laatst ook over een “rust-to-do-list” en vond het eigenlijk een geweldige idee. De maatschappij van nu is nooit tevreden, staat altijd in fight or flight modus en hoe langer je to-do lijst hoe efficiënter en dus beter je bezig bent. Hoe harder je werkt, hoe sterker je bent lijkt het wel. En toch weet het grootste deel nu wel dat rust de nummer één tool is voor goed herstel en verbeterd functioneren.
Hamvraag
Dan rest de laatste vraag: wat worden jouw goede voornemens? Kun jij een lijst maken waarin het een fysiek, misschien wel een werkgerelateerd, mentaal en rust -doel betreft? Mocht je hier hulp bij nodig hebben dan kun je ten alle tijden een afspraak inplannen.
De blog stopt dan wel maar ik zal mij blijven ontwikkelen door middel van research en bijscholing voor sporten en bewegen. Zo wil ik mij gaan verdiepen in de verschillende fases van de vrouw, meer sportspecifieke kennis opdoen (voornamelijk voor doelen die kracht-uithoudingsvermogen als kern hebben) maar zal ik ook plek hebben om Personal Training klanten aan te nemen. Mocht je interesse in jouw doelen werkelijkheid te maken samen met mij, laat het me weten!