AED-cursus voor medewerkers Sportrade en Fysiotherapie Willems
Geplaatst op door in Nieuws

Sinds kort is bij Sportrade fit- & wellness te Paterswolde een AED te vinden. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie). Leden en personeel van Sportrade en medewerkers van Fysiotherapie Willems zijn vrijdag 8 juli getraind om bij een hartstilstand direct te handelen met een AED.

Elke week worden 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren. Het kan overal gebeuren dus ook tijdens intensief sporten. Kun je binnen 6 minuten de juiste hulp bieden, dan wordt de overlevingskans van een slachtoffer aanzienlijk vergroot. En ook al is sporten gezond, het was voor Sportrade fit- & wellness reden genoeg een AED aan te schaffen.

Op vrijdag 8 juli 2011 vond in Sportrade fit- & wellness een cursus AED plaats. Aan het eind van de avond werden 17 certificaten uitgereikt aan leden en personeel van Sportrade en medewerkers van Fysiotherapie Willems. Allen zijn nu in staat om bij een slachtoffer met een (vermoedelijke) circulatie stoornis de AED, adequaat in te zetten.  Alle kandidaten hebben zich aangemeld bij AED-Alert en nemen hierdoor deel aan het project “Hartveilig Drenthe”.

Een intensieve training heeft de deelnemers geleerd hoe te handelen in geval van nood. Waar let je op bij een slachtoffer en welke handelingen verricht je vervolgens? Tijdens de cursus is aandacht besteed aan de stabiele zijligging, hartmassage en beademing op de reanimatiepoppen. Daarna werd geoefend met de AED.

Hans Gerritsen, eigenaar Sportrade fit- & wellness over de voordelen: ‘Een AED geeft je aanwijzingen hoe te handelen als iemand is getroffen door een hartaanval. Zodra je de AED aan zet,  begeleidt het toestel de hulpverlener door middel van gesproken instructies. Juist in de periode dat 112 is gebeld en een ambulance onderweg is, kun je door directe reanimatie met de AED iemands levenskans meer dan verdubbelen. Bijna alle medewerkers beschikken inmiddels allemaal over een AED-certificaat. Dit houdt in dat ze zowel kunnen reanimeren (hartmassage en mond-op-mondbeademing) als een AED kunnen bedienen. We hopen natuurlijk dat het nooit nodig zal zijn, maar het is voor onze leden hopelijk een geruststellende gedachte.’